• SKJOLDMØYA: Katrine Mork Haugen er sjølveste Skjoldmøya.
  • DE SISTE FORBEREDELSER: Med sverd, skjold og kostymer gjorde gjengen med skuespillere seg klare for TV-opptreden på torsdag.

Det offisielle programmet for NRKs Sommertog på Flisa stasjon ble sluppet under SolørMart'n, og med hjelp fra Solør Næringshage og Anette Strand Slettmoen har Åsnes kommune satt sammen et variert program med lokalmat, ulike aktiviteter i parken, havfruer og gjenoppstandelsen til "Skjoldmøyaspelet".

Mandag kveld øvde gjengen for siste gang før opptreden på torsdag. Da blir det generalprøve klokka 11.00, og framføring idet Sommertoget ankommer klokka 12.08. Skuespillerne har alle meldt seg frivillig til å være med, men ei som kanskje har noen betenkeligheter med TV-debuten er sjølveste Skjoldmøya. 

- Jeg fikk spørsmål om å spille Skjoldmøya når de ikke hadde ei skjoldmøy denne gangen, så tenkte jeg litt kort og sa ja, forteller Katrine og ler. 

Hun skal altså rett på TV i den nye rolla si, men særlig problematisk er det ikke. 

- Det blir spennende, det er jo artig å være med!, sier hun. 

Kortversjonen

Spelet har måttet blitt kutta kraftig ned, og tanken er at programlederne skal dras tusen år tilbake i tid nesten med en gang de kommer av toget – rett inn i vikingtidas brutalitet.

- Hovedintrigen er at høvdingen blir drept og dattera hevner sin far og dreper berserken, forteller Katrine, som spiller rolla som dattera som blir skjoldmøy.  

- Versjonen er veldig kort. Det varer vel i tre-fire minutter, sier Nancy Hamza, som har skrevet og regisserer spelet.

Nancy forteller at gjenoppstandelsen ikke bare er et ønske om å vise fram den rike vikinghistorikken i Åsnes, men også for å hinte om at det skjer spennende ting med spelet framover. Det er nemlig satt ned ei arbeidsgruppe som skal jobbe både med det historiske i vikingverden i Åsnes, og med spelet, som forhåpentligvis er oppe og går igjen fra og med 2018.