Lokalt næringsliv i Solør er bekymret for at studenter som flytter ut for å ta videregående utdanning, ikke flytter hjem igjen. Allerede er det vrient å få tak i ansatte med rett kompetanse for mange i Solør.
Nyheten om at både Flisa- og Sønsterud-avdelingen ved Solør videregående skole kan ryke, settes lite pris på hos næringslivet i Solør. Fylkestinget skal ta stilling til saken 23. oktober, og frem dit mobiliseres det for å redde Flisa-avdelingen.
– Næringslivet i Solør står sammen om Flisa-avdelingen, og det er viktig at vi klarer å redde denne. Målet er å få overbevist politikerne på fylkestinget om at en nedleggelse av Flisa-avdelingen vil få store konsekvenser for folk som bor her, sier Madshus.
Hør innslag fra SolørRadioen her:
LIKE UTFORDINGER
Det er ikke bare Solør videregående skole som rammes av forslaget fra fylkeskommunedirektør Tron Bamrud. En rekke skoler er foreslått nedlagt, men Solør skiller seg særlig ut ved at mange unge ikke kommer seg ut i arbeidslivet her. Dette utenforskapet har politikere i Åsnes jobbet frem en helt spesiell løsning på nå.
– Læringstunet-konseptet skiller oss fra alle andre steder. Her kobles de ulike utdanningsløpene tettere sammen, og 13 års utdanning sees mer under ett. Når nye Flisa skole står ferdig er det med et eget mestringsbygg, hvor for eksempel elever fra elektrofag kan være sammen med skoletrøtte barneskoleelever. Læringstunet ser den enkelte elev på en helt annen måte. Mister vi videregående rett før Læringstunet er en realitet, mister vi en stor vegg i Læringstunet, sier Eli Grøntoft Dybdahl, som er daglig leder i Solør Næringshage.
Les også: Foreslår å legge ned to av tre avdelinger ved Solør videregående
Les også: Rune klar for å kjempe en tøff kamp i fylkestinget
Les også: – Dette kan vi ikke være med på
Les også: – Håper virkelig dem tar til vettet
Les også: Sønsterud kan miste alle offentlige tilbud
Totalt vil det gå rundt 700 elever i alderen 6 til 19 år på Flisa tilknyttet Læringstunet når det er en realitet. Læringstunet bidrar også til at lærere og ansatte i skolen får et større fagmiljø. Her skal barneskole, ungdomsskole og videregående jobbe tettere sammen på en ny og unik måte.
– Vi mener at Læringstunet vil bidra til å stoppe utenforskapet, og sørge for at enda flere barn mestrer skolehverdagen. Mister vi videregående nå er det dramatisk for hele prosjektet, sier Kari Heggelund.

TRENGER FOLKA HJEM
Konsekvensene ved en avvikling av Flisa-avdelingen til Solør videregående skole er enorme. Dersom ungdom tvinges ut enda tidligere for å studere, er det en større risiko for at de etablerer seg på nye studiesteder med familie, og ikke kommer hjem. Det vil påvirke innbyggertallene i fremtiden, og lokalt næringsliv kan tvinges til å flytte ut for å skaffe nok kompetent arbeidskraft. Mange sliter allerede.
– Om videregående legges ned kan det være en del som velger ikke å flytte hjem igjen. Om avvikling av Flisa-avdelingen blir vedtaket er det omtrent som å legge ned Solør. De flinke folka trenger vi hjem igjen etter endt utdanning. Skjer ikke det får vi trøbbel. Vi er helt avhengig av de flinkeste folka for å konkurrere mot andre i samme næring, sier Per-Otto Sletten ved Flisa Trykkeri.
For Åsnes kommune er det dramatisk på mange måter. Svimlende summer brukes nå på å bygge en ny barneskole vegg i vegg med videregående. Flerbrukshallen skulle reises i samme område, men hele prosjektet er satt på vent.
– Flerbrukshallen ryker trolig om videregående forsvinner. Det er et kjempeprosjekt mellom kommune, idrettslag og frivillige organisasjoner. Uten videregående blir den neppe realisert, sier Heggelund.
MOBILISERER
Det går fort frem til fylkestinget skal ta stilling til saken. Arbeiderpartiet, Høyre og MDG sitter i posisjon, og det diskuteres trolig heftig mellom MDG og Arbeiderpartiet om hva som skal skje. Å sende skoleungdom i hele fylket milevis ekstra i buss er neppe god MDG-politikk. I Åsnes mobiliseres det for å påvirke beslutningstakerne.
– Men vi må huske at det er mange i Innlandet som er i samme situasjon som oss. Vi føler oss særlig rammet fordi 2 av 3 avdelinger er foreslått nedlagt samtidig, og fordi dette er veldig ødeleggende for Læringstunet og alt det legger opp til. Læringstunet skal bidra til å få ungdom ut i utdanning og jobb. Om videregåendetilbudet forsvinner er det kritisk for hele Læringstunet-prosjektet, sier Madshus.
Det vises blant annet til at studiespesialiserende på Flisa har 90 prosent oppfyllingsgrad i dag, mens elektrofag har 100 prosent. Faktisk dobbelt så mange søkere som plasser. At hele Sønsterud-avdelingen får plass på Braskereidfoss settes det spørsmål ved, men ved å flytte helsefag til Flisa vil begge avdelingene være levedyktige. Det er dette scenarioet Solør Næringshage foreslo før fylkeskommunedirektøren kom med sin innstilling.
Næringslivslederne i Solør forstår at det er tøffe avgjørelser politikerne skal ta i fylkestinget, men håper i det lengste at riktige fakta og utfordringer for Solør blir hensyntatt.