Flisamannen Stein Erik Ansethmoen er for de fleste mest kjent fra sin 35 år lange tjeneste som kaptein på 330-skvadronen i Luftforsvaret. Etter at han ble pensjonert har han brukt tiden på å dyrke og promotere sin egen vin.
De kommende dagene blir han igjen å treffe på Solør-Martn, der han selvsagt skal presentere den velsmakende vinen sin.
Dette er historien om gutten fra Sundmoen på Flisa, som i flere tiår hadde sin arbeidsplass på redningshelikopter, men nå er vinprodusent i Italia. ISolør.no treffer ham på Victoria Hotell, hvor han har sin base under de godt besøkte og hektiske markedsdager.
For å gjøre unna det først; han fikk med seg 6825 flytimer som navigatør på Sea King- redningshelikopter, og har tjenestegjort på Ørlandet, i Bodø, Banak og Sola.
I fjernsynet har vi sett redningshelikopteret og deres helter i sving for noen år tilbake, og på hans hjemsted og hos hans mange venner og kjente, var det stolthet å spore over at Stein Erik var en av dem.
Han har i mange år vært bosatt i Sandnes på Sørlandet.
VIN SOM HOBBY
– Jeg drakk rødvinen fra Ungarn i russetiden 1981, og har hatt vin som hobby i mange år, forteller han. Det var den nest billigste etter seks-kroners norsk rødvin, sier Stein Erik.
Ansethmoen er utdannet som sommelier fra Beverage Academy i 2016 med 30 studiepoeng. Det ga ham spesialutdannelse om vin og forholdet mellom mat og vin.
– I 2013 kjøpte kjerringa og jeg hus i Italia, i byen Montefiascone i Lazio, hvor sønnen har leilighet i samme gaten. Vi hadde allerede da forberedt oss et helt år til å begynne med vinproduksjon. Vi har alltid hatt som mål kvalitet foran kvantitet, så jeg fant ut at området rundt
TILGJENGELIG PÅ VINMONOPOLET
– Montefiascone ikke hadde de rette preferansene for å lage en god vin. I utgangspunktet ville jeg lage en god kvalitetsrødvin, med mål om å få den inn på Vinmonopolet her hjemme, sier Ansethmoen.
Jeg valgte etter samtaler med kjente i Italia, og med en ønolog jeg traff, og som jeg senere ansatte, at jeg ville satse på området rundt Orvieto i Umbria.
Jeg satte av noen hundretusener til et treårsprosjekt, der jeg første året, 2019, forpaktet ca. to hektar med røde druer.
Etter hvert ble det også en hvitvin, og i fjor en rosé Pét-Nat, i fjor ble det også produsert en hvit Pét-Nat. All min vin er nå tilgjengelig på bestillingsutvalget på Vinmonopolet; noen utsalg har de også som hyllevare, legger Ansethmoen til.
HÅNDLANGER I EGEN BEDRIFT
Ansethmoens rødvin fra Orvieto produseres av tre forskjellige druesorter, som blandes før fermentering. Vinrankene er ca. 27 år gamle. Han forpakter også ca. to hektar med røde druer fra en økologisk drueprodusent.
Alt av arbeid med druedyrkingen og innhøsting gjøres for hånd og druene er sertifisert økologiske.
– Jeg ansatte i 2018 en ønolog, som også er utdannet agronom. Han står for all dyrking av druene og selve vinifikasjonen, oppfølging av vinen på fatene, tapping og flasking, mens jeg selv er med som «håndlanger» og på opplæring gjennom hele året, forteller Ansethmoen, som hver måned reiser ned for å jobbe med drue-/vinproduksjonen.
FANTASTISK KVALITET
– Hvordan har innhøstingene gått?
Første året, i 2019, høstet han ca. 2400 kilo røde druer fra dette området, i 2020 ca. 1800 kilo, men 2020-kvaliteten på druene er bedre enn året før. 2021 ble det høstet ca. 2200 kilo og i 2022 det samme.
– Kvaliteten på druene de 2 siste årene er bare helt fantastisk, og det forventes at disse årgangene vil toppe 2020- årgangen. I tillegg har jeg satt til 7 prosent av druen Cabernet Franc i årgang 2020, som gir en bedre fruktighet i rødvinen, legger Ansethmoen til.
Stein Erik forteller at han produserer rødvinen og lagrer den på eikefat.
HELLIG VIN
Det foregår på et område hvor det en gang sto en sammenfalt kirke, men en tysker kjøpte området og har bygget opp en fantastisk vingård der. Akkurat der produserer Ansethmoen rødvinen sin og lagrer den på eikefat.
– Det er med andre ord hellig vin, legger han til med glimt i øyet.
Etter 18 måneder på eikefat blir vinen flyttet fra eikefatene til ståltank. Deretter blir det tapping på flasker. Rødvinen blir liggende på flaske i seks måneder på lager for stabilisering og kjemisk naturlig endring av syre og tanniner, før de går til salg.
– Når det gjelder hvitvin forpakter jeg ca. ett hektar mark, sør av byen Orvieto, legger han til.
– Drueproduksjon ble i 2022 mye større enn beregnet, da jeg solgte ca. 2700 kilo hvite druer, jeg har beholdt 1300 kilo selv.
TOPP I TEST
Av dette blir det ca.1050 liter hvitvin, som først gjæres ca. seks-åtte timer på ståltank med skallmaserasjon, for deretter å bli skilt fra skallet og overført til 350 liters rå kastanjefat, der de ferdig-fermenteres og blir liggende på surlie i ca. seks måneder.
I tillegg lager han en musserende/perlende rosévin, en Pét-Nat, med navn «Happy Go Lucky»), laget på druen Sangiovese. En frisk og god vin som passer til aperitiff eller for eksempel oster og skalldyr. Målgruppen for denne vinen er unge damer.
– Hva har fagpersoner sagt om vinen din?
– Jeg har fått testet vinene min av flere magasiner, og i fagbladet Apéritif , som er fagbladet for sommelierer, fikk både min røde Vinosko og den hvite Vinosko 89 av 100 poeng, sier Stein Erik og smiler fornøyd.
– Hvordan er solungenes forhold til vin?
- Ser at flere folk i Solør verdsetter gode viner, og at det selges også viner i den dyrere prisklasse, sier Stein Erik til slutt.