Kirka var i så dårlig stand at det var fare for at taket kunne briste. I tre har den gjennomgått omfattende restaureringsarbeid. Nå står Åsnes kirke juleklar og fin, og klar for festgudstjeneste og julehøytid.
Da menighetsrådet tok avgjørelsen om å stenge Åsnes kirke for tre år siden, visste de ikke når den kunne åpne igjen.
Tilstanden var så ille at det var fare for sikkerheten til kirkegjengerne.
– Vi mottok en sikkerhetsrapport som fortalte at kirka var angrepet av norsk hussopp, og at forholdene her var gode for spredning. Selve bærestrukturen til kirka var angrepet, og det var fare for at taket kunne briste, forteller Ann Kristin Øwre, leder i Åsnes menighetsråd.
Åsnes kirke er en fredet kirke, og det var aldri noe alternativ å rive. Men Øwre forteller at tilstanden var slik at enten måtte bygget restaureres, eller stå til det falt sammen.
Nå står den klar til fest og klar til jul.
Fjerde søndag i advent, søndag 22. desember åpner Åsnes kirke dørene for befolkningen. Da kommer biskopen samt mannskoret Los Prostatas.
– Vi gleder oss veldig mye til å åpne kirka for alle, og vise dem hvor fin kirka har blitt. Det blir en litt annen gudstjeneste enn vanlig, men etter tre år så må vi åpne dette fantastiske bygget på en fantastisk måte, sier Øwre.
Tilbake til originalen
Det er gjort omfattende restaureringsarbeid i korskirka fra 1744. Prislapp: 13 millioner kroner, og kostnadene har holdt seg innenfor budsjettrammen.
Blant annet er den bragt tilbake til sitt originalutseende.
– Det som folk kommer til å legge størst merke til er utseendet til kirka – det fine inngangspartiene med fine utsmykninger og farger. Panelet på utsiden er fjernet, og panelet som lå bak har blitt tatt vare på. Den største jobben som er gjort er at bærekonstruksjonene til kirka er forsterket. All hussopp er borte, og alt det råtne treverket er blitt skiftet ut.
Dessuten har Åsnes kirke fått et helt nytt lydanlegg, som gjør opplevelsen i kirkerommet enda bedre, og et splitter nytt elektrisk orgel til 400.000 kroner.
– Det gamle orgelet var delvis ødelagt, og at det hadde blitt alt for dyrt å restaurere det eller kjøpe nytt. Det er heller ikke så bra akustikk i kirka her, så et elektrisk vil lage like bra, vis ikke bedre lyd, sier Øwre.
Solør Hus har stått for restaureringsarbeidet, men bak ligger også mange timer med dugnadsarbeid fra frivillige.
– På grunn av flinke folk har vi klart å gjøre mer enn vi hadde håpet å få gjort.