Hvis de unge selv fikk velge menyen på julaften, ville de ha valgt vegetarmat.
Julen er en tid for tradisjoner, og det gjelder også i matveien. For de fleste av oss betyr det at vi spiser svineribbe eller pinnekjøtt til middag på julaften, men det er ikke nødvendigvis dét alle i den oppvoksende generasjon ønsker seg.
I en fersk undersøkelse tyder svarene på at unge er mindre tradisjonsbundne enn eldre når det kommer til mat på julaften.
Ni prosent av 18-29-åringene svarer at de kunne tenkt seg å spise vegetarmat på julaften, om de selv fikk velge.
– Det å spise plantebasert mat oppleves som bærekraftig og er dessuten godt for magen, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn i en pressemelding.
Hun tror unge sier at de kunne tenke seg en grønnere julemat både på grunn av det økende miljøengasjementet og et behov for å utfordre tradisjonene litt.
mye godt
Det å spise vegetarisk i julen, trenger ikke være komplisert eller vanskelig. Det er mye godt å velge i hvis man bare er villig til å tenke litt utenfor boksen. Festmenyen kan bli minst like imponerende og full av gode smaker uten kjøtt og fisk.
– Salater, byggotto og rotgrønnsaker passer for eksempel fint til jul. Julegrøt og de tradisjonelle julekakene er som oftest vegetariske og kan enkelt gjøres veganske med plantebaserte alternativer til meieriprodukter og egg, sier Nordbø.
Du kan også lage godt julepålegg uten kjøtt og fisk. Prøv for eksempel en rødbetehummus, som passer like godt på en skive brød som den gjør som dipp til potetchips eller grønnsaker. Eller overrask gjestene med rødbetrundstykker til julelunsjen.
Eldre holder på tradisjonene
De spurte mellom 18 og 29 var ikke helt alene om å ønske seg vegetarmat på julekvelden. Seks prosent av dem mellom 40-49 og to prosent av dem mellom 50-59 ville valgt det samme.
De over 60 er derimot mindre klare for endringer i tradisjonene. Ingen av de spurte i denne gruppen synes vegetarmat frister på julaften.
Undersøkelsen er gjennomført i desember av analyseselskapet YouGov på oppdrag fra Opplysningskontoret for brød og korn.