Du trenger ikke reise langt for å finne fine turstier og spektakulær utsikt. Solør byr på utallige flotte turopplevelser i nærområdet av både dagsturer, lenger runder og mer utfordrende kjentmannsteder.
Ingrid Gjeterud er sekretær i DNT Finnskogen og omegn – Solør og med på å drifte Aktiv i 100. Hun går derfor mye på tur, og møter iSolør med en lang liste med turer å anbefale – noen enkle dagsturer og noen mer utfordrende.
TITORPSRUNDA (GRUE)
– Dette er en fin dagstur, sier Ingrid.
Runda passerer ti forskjellige gamle torp som fortsatt står. Av disse er det ett bebodd torp som snart vil få nasjonal oppmerksomhet, da NRK-programmet «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» har spilt inn en episode fra Hytjanstorpet hvor Jan Storberget bor.
Informasjon om torpene og oversikt over stiene, kan du finne i Titorsprundeheftet.
– Vi har vanligvis en fellestur om titorpsrunda hvert år. Men har du heftet, kan du gå når som helst, sier Ingrid.
GOTTLUNDMARSJEN (GRUE)
– Denne runda er en fin dagstur! Ved Helgen er det et fint gammalt damanlegg, og DNT har ei fin hytte der. Du trenger ikke gå den lengste runda, sier hun og forteller om en fin grusrygg med mange furuer langs og nydelige omgivelser.
Gottlundmarsjen går rundt sjøen Helgen, og består egentlig av tre runder: cirka 7 km, 14 km og 20 km. Ingrid anbefaler ikke å ta den lengste, men heller kose seg med de to kortere rundene. Parkere kan du gjøre på Svullrya.
ØSTRE FINNEVEG (ÅSNES OG VÅLER)
Østre Finneveg er en gammal sti som strekker seg gjennom Åsnes og Våler, inn i Sverige. Den ble av finnene brukt som hovedfartsåre, mellom kirker og bosettinger.
Her er det også mange muligheter, kan Ingrid fortelle. Alt fra dagsmarsjer til flere dager er mulig å bruke langs vegen.
– Om du går fra Puterud, har du ei veldig fin rute opp mot Hollarberget. Der er det fin utsikt. Jeg gikk det som en kveldstur for ei stund siden. Går du andre vegen, kommer du gjennom Klatreparken, der er det også fint.
Opp til Buråsdammen er enda en anbefalt tur, da er det mulig å følge Nyåa i Skalbukilen oppover. Østre finneveg er markert på kartet som en sti, så her er det bare å slå seg løs og finne egne ruter. Men skal du utafor stien bør du ha med deg guide, så du ikke går deg bort.
LOSMYRA (ÅSNES)
Fra Bashammeren går det en fin sti som strekker seg på oversida av Losmyra, hvor du får sett ned på myra i all sin prakt. Dette er den gamle loskjørervegen, og går over til Knappom.
– Det er også en del av «Vegen over tolvmilskogen», som strekker seg langt inn i Sverige, forteller Ingrid.
Her kan du parkere ved barnehagen, og deretter følge merka sti. Runda er cirka 3,5 kilometer lang.
BLÅENGA (VÅLER)
– Dette er en lett tilgjengelig rute. Du kan kjøre opp ved Rud-kretsen, det er godt skilta og har flere adkomster.
633 meter over havet er det ei gammal brannvakthytte, og et nytt tårn ruver over tretoppene.
– Der kan du virkelig få nytt utsikten! Hit har vi hatt med unger og gamle. Hele runda til sammen er cirka 5 kilometer.
FJØRÅSTOPPEN (GRUE)
– Her ser du mye av Grue!, sier Ingrid.
Fjøråstoppen befinner seg langt nord på Grue vestside, og ligger 494 meter over havet. Stien er cirka 3 kilometer lang, med noen våte partier.
FLYKTNINGERUTA, SPIKERN (GRUE)
Flyktningeruta ble brukt under andre verdenskrig, og går fra Namnå til Sverige.
– Du kan gå fra Grøset på Namnå, over Bergesætra, Bjørsjøtoppen, Rotberget og inn i Sverige. Også her er det mulig å gå i etapper. Jeg trur Rotberget over til Lukashaugen er veldig fint, forteller Ingrid.
Ruta er blåmerka med spikersymbol, og strekker seg over 38,4 kilometer ifølge UT.no. Vanskeligheten har de gradert til middels, passende for voksne og seniorer.
FINNSKOGLEDEN OG JUVBERGET (ÅSNES)
Finnskogleden strekker seg cirka 240 kilometer langs svenskegrensa fra Morokulien i Sverige til Søre Osen i Trysil. Bare i Solør er det flere fine etapper som kan gås på én dag eller over flere dager.
– Minuset er at det ikke er ei runde, men det går an å kjøre én bil til mål og én bil til start, tipser Ingrid om.
Hun anbefaler Juvberget som et fint mål. Fra Juvberget kan du gå til Haldammen, og på vegen dit er det mulig å gå både i Norge og i Sverige om Järpliden.
– I Juvberget ligger det en fin gammal gård, og DNT får disponere drengestua der. Det går bilveg opp dit, og det er flere fine turer som er mulig å ta fra Juvberget som ikke er Finnskogleden.
Det er særlig to bergetopper som gjør seg fint som turmål i nærheten, Juvbergshetta og Svenskehetta.
– Derfra er det gærfin utsikt, forteller Ingrid.
KJENTMANNSMERKET (SOLØR)
Kjentmannsmerket består av 24 plasser mellom Elverum og Eidskog, og 11 av disse befinner seg i Solør. Kjentmannsmerket er et merke man kan få, og da kan du kalle deg Finnskogvandrer’n.
– Det er mange lett tilgjengelige steder og noen som du må streve litt mer med. Det er en fin måte å bli kjent i området på, forteller hun.
På hver plass står det en post i tre år, og der er det mulig å registrere seg. Besøker du 15 slike plasser i løpet av disse tre årene, kan du altså kalle deg kjentmann på Finnskogen. Postene ble satt ut i fjor, og står til og med 2019 i denne syklusen. Oversikt over disse plassene, finner du i Kjennmannsmerkeheftet.
TIPS
Ingrids beste turtips er å ha mye drikke, særlig i varmen som tørkesommeren byr på.
– Drikke, drikke, drikke! Ta det med ro, og ta gode pauser, understreker hun.
Kart og kompass bør også være en sjølsagt del av turgåinga. Sjøl om det ofte er godt merka, kan det også være lett å gå seg bort på steder man ikke er så godt kjent. På Norgeskart.no er det mulig å klikke seg inn på en funksjon hvor man får lage egne kart og skrive ut.
– Det har jeg gjort mye. Du kan framheve merkede stier, til og med få med deg informasjon fra opptil 50 kilometer inn i Sverige. Men det har jeg litt dårlig erfaring med.
Også DNTs nettsider og turistinformasjonene i Våler, Åsnes og Grue byr på mye informasjon, og der et det mulig å kjøpe både Titorpsrundeoversikten, Finnskogled-kart og Kjentmannsmerkebrosjyren. Har du et av Finnskogen-kartene (Nord, Sør eller Midtre) er det de blåmerkede stiene du kan følge.