Tryggi heter den nye appen fra Telenor som skal gi pleietrengende som bor hjemme en tryggere hverdag. Appen blir lansert nasjonalt til sommeren, men tirsdag ettermiddag ble appen prøvelansert i Grue. I kommunen er det allerede åtte brukere av appen.
I tiden som kommer vil velferdssamfunnet ha problemer med å tilby nok aldershjemplasser til alle pleietrengende. Velferdsteknologi skal gjøre det mulig å bo lenger hjemme, og appen Tryggi er nettopp et skritt i den retning.
Telenor har valgt ut en bydel i Oslo og Grue kommune som piloter for den nye appen. Tirsdag ettermiddag ble den lansert i forbindelse med et app- og nettbrettkurs i Grue rådhus.
– Dette er en app som brukes i forbindelse med trygghetsalarmer for pleietrengende. Kommunene har slike trygghetsalarmer rundt i hjemmene hvor det bor eldre i en omsorgssituasjon, og gjennom appen blir et medisinsk responssenter varslet dersom alarmen utløses, sier Ove Fredheim i Telenor.
Det medisinske trygghetssenteret er et nasjonalt senter som filtrerer ut falske alarmer, og sender beskjeden videre til rett instans i kommunene. Dersom det er alvorlig ringer de 113, eller de kan ta kontakt med hjemmehjelp eller pårørende.
– De pårørende kan når som helst logge seg inn i appen for å følge med på sin pårørende. Her kan de for eksempel se at brannalarmen fungerer som den skal, og i en nødsituasjon kan de snakke direkte med den pleietrengende gjennom appen, sier Fredheim.
Mest for pårørende
Fredheim innrømmer at apper og pleietrengende kanskje ikke er den beste kombinasjonen, men at appen i første rekke er tiltenkt de pårørende. De pleietrengende forholder seg til en trygghetsalarm som tidligere, men om de ønsker å bruke appen kan de også gjøre det.
– Hvorfor lanserer dere appen i Grue?
– Det er jo litt tilfeldig. Her har vi en kommuneadministrasjon, med ordfører i front, som synes dette høres spennende ut. De var villige til å bruke litt tid på og utvikle dette sammen med oss, og derfor ble Grue valgt, sier Fredheim.
Han var tirsdag selv på befaring i Grue for å sjekke ut mobildekningen, og innser at det stedvis kan være problematisk.
– For at dette skal fungere må en ha mobildekning. Det må selvsagt testes ut før en trygghetsalarm monteres og appen kobles opp. Imidlertid lar dårlig dekning seg løse de aller fleste steder med en utvendig antenne, sier Fredheim.
Ser store muligheter
Jan Davidsen er leder i Pensjonstforbundet, og ser store muligheter i appen.
– Her har Grue kommune og Telenor brukt mennesker som er avhengig av systemet for å utvikle det. Ofte er det slik at utviklere av tjenester ikke er brukere, og det kan by på problemer. Her treffer vi planken på en fin måte, sier Davidsen.
Grue-ordføreren selv, Wenche Huser Sund, var som vanlig i et strålende humør. Hun roste Telenor for jobben som var lagt ned å så langt, og kunne også stolt presentere en reklamevideo fra Telenor med blant annet lokale Helen Løvenskiold med på lerretet.
– Takk til Telenor som valgte nettopp Grue som pilotkommune. Dette er vi utrolig stolte av, sa Huser Sund.
I etterkant av applanseringen var det app- og nettbrettopplæring for seniorene i Grue, og som sist til et svært godt oppmøte.