I pinsen lanserte Torunn Tangen kofter i skogfinnemønster. Tangen kommer selv fra Nøtterøy, men det skogfinske opphavet hennes lokket henne til å flytte til Svullrya.
I januar pakket Torunn Tangen snippsekken og flyttet til Svullrya. Med på lasset ble også samboeren Ole Kjellberg. Foruten et skogfinsk opphav har hun ingen relasjon til Grue Finnskog, men morfaren hennes var fra Hof.
– Kveseth-navnet har alltid fulgt meg, og for to år siden holdt jeg på å daue. Da fant vi ut at vi trengte en forandring i livet, og lurte litt på å flytte til Sverige. Men ettersom vi trenger norsk IP-adresse (!) for å bruke nettsidene til nasjonalbiblioteket falt valget på Svullrya. Røttene mine og slektsgranskning betyr mer og mer for meg, sier Tangen.
Kommer fra Vestfold
Opprinnelig kommer hun fra Nøtterøy, men har også bodd i Tønsberg og Mysen. Da valget om å bosette seg på Svullrya ble tatt, kom også ønsket om å bidra med noe i det skogfinske. Det var her ideen om å lage et skogfinsk koftemønster dukket opp.
– Jeg startet i august i fjor med strikkingen. Før dette hadde jeg vel strikket ei fanakofte i hele mitt liv. Jeg kan ikke fordra å strikke i flere farger, og det ble en veldig utfordring for meg. Men det skogfinske måtte bare frem, og det ble et flott resultatet med mye prøving og feiling. Jeg hadde også medspillere i ryggen som tuppa meg litt bak når det trengtes, smiler Tangen.
Med kraftige nervesmerter i høyre hånd, kronisk hodepine, nakkeplager og en vond venstre skulder er det lite som skulle tilsi at Tangen skulle satse på strikking. I pinsen kunne hun lansere oppskriftene på kofter i «Skogfinne», og koftene er patentert både i Norge og Sverige.
– Nå har jeg inngått et samarbeid med ei veldig flink dame som strikker for meg om det skulle være behov for det. Men helst vil jeg at folk kjøper oppskriftene og strikker selv, sier Tangen.
Skogfinske kjenetegn
Symbolene på kofta er mange, og koftene finnes både for barn og voksne. På koftene kan du se blant annet bølger, røyk, flammer, trær, hender, riva, dråpen og svedjerugen.
Mønsterheftene har Tangen solgt på noen markeder så langt, men de er også tilgjengelig gjennom hennes hjemmeside Hotakka.com.
– Hotakka er det finske slektsnavnet mitt, og det er jeg veldig glad i. Heftene er trykket hos Kurér Grafiske, og jeg er veldig fornøyd med responsen så langt. Nå håper jeg å få laget en enklere digital løsning for å kjøpe mønsterene på nett, sier Tangen.
Men selv om den digitale tiden er innover oss, liker nok de fleste fortsatt å ha et fysisk hefte når de skal i gang med koftestrikkingen.