9. til 11. mars ble Grundsetmart’n i Elverum arrangert, med ei grepa dame fra Risberget som laga motti.
Den tradisjonelle Finnskogretten «motti» var en av attraksjonene man kunne oppleve på Grundsetmart’ns «Gammalmart’n» i år.
Liv Burud fra Risberget i Våler har de siste fire årene vært med Anno Museum på Gammalmart’n og vist frem gode gamle finnetradisjoner
Motti er en gammel matrett fra Finnskogen som ble flittig brukt før i tiden, spesielt var det skogsarbeidere som spiste motti.
– Flesk og motti er en god gammaldags matrett som var lett å ha med seg ut i skogen og kan kort fortalt bli beskrevet som ekte husmannskost, sier Liv Burud.
Du må ha god tid om du skal lage motti
Motti lages på en spesiell måte, for melet og vannet skal ikke koke, nei melet skal dampes.
– For det første må man være lat eller ha god tålmod når man skal lage mottien. Også koker jeg opp vann. Jeg bruker én del vann og to deler mel. Etter at vannet har kokt opp, så strøes melet utover vannet. Så skal det stå og dampe i en god stund, sier Liv Burud.
Visit Finnskogene skriver følgende på sine nettsider om hvordan man lager motti:
«Kok opp 1 kopp vatn med 1 teskje salt. Hell 2 kopper mjøl over vatnet. Godt mottimjøl er havre eller bygg som er malt på gamle bygdekverner og tørket godt, f.eks skredmjøl. Mjølet skal dekke vassflata, og vatnet vil da koke opp i små «vulkaner».
Mens du med sleiva forsiktig soper mjølet over «vulkanene» forteller historien at du skal synge første verset av «Vår Gud han er så fast en borg», – og så rører du til mjølet er blitt til klumper så store som en negl. Hvis du rører for tidlig, blir mottien rå og stor. Rører du for sent, blir mottien liten, mjølete og tørr. I fra gammelt av heter det at «lat kjerring koker god motti», eller også at du skal rekke på bua og skjære flesk til mottien mens den koker.»
– da må du synge ganske langsomt
Burud forteller at hun bruker rundt 15 til 20 minutter på å lage mottien. Men fra gammalt av sa de at man skulle synge første verset av av «Vår Gud han er så fast en borg».
– Men da må du synge ganske langsomt, smiler Liv Burud og legger til:
– Samtidig har jeg hørt at man kan mens mottien godgjør seg, kunne gå ut i boden og skjære opp flesket og steke dette. Da skulle mottien være ferdig når flesket var ferdig, og det har jeg mer tro på enn det med syngingen, sier Burud.
Hun forteller at de under Grundsetmart’n har fått mange henvendelser og at den gamle matretten faller i smak.
– I år har vi ikke smaksprøver, men selger matretten som en middag. Vi har da solgt en del tallerkener med flesk og motti i år. Så det ser ut som om folk liker det, avslutter Liv Burud.