Cosplay er en performance kunst, eller en utkledningslek, der en person kler seg ut for å likne en bestemt rollefigur fra enten et spill, tegneserie, film/TV-serie, japansk anime eller manga. Mange lager sine egne kostymer, og i Solør begynner samfunnet å bli større.
Bjerkely folkehøgskole starter med en cosplay og conliste for skoleåret 2017/2018. Dette blir det første året hvor de har dette som hovedtema. Dette temaet har kun vært et valgfag tidligere år.
Christine Selbach har vært lærer på Bjerkely i 7 år hvor hun har jobbet som tegneserielærer, og nå skal hun gå over til å bli cosplay- og conlærer.
– På mange av skoleturene har vi deltatt på comic-cons. Her så jeg både unge og gamle gå kledd som forskjellige rollefigurer fra filmer og tegneserier som jeg kjente til, og jeg syns det var kjempe fascinerende hvor naturlig det var å møte disse rollefigurene i virkeligheten og på slike arrangementer, sier Selbach.
En hobby for alle
Det er mange måter å delta på innenfor cosplay, noe som gjør at det passer for alle uansett personlighet. Den viktigste tingen en må tenke på når en skal starte med cosplay er hvilken karakter eller rollefigur man ønsker å være.
Om dette er første gang man skal lage et kostyme, burde man starte med noe enkelt så man ikke mister motivasjonen underveis.
– Cosplay er et veldig kreativt fag, og cosplay -miljøet i Norge er veldig inkluderende. Man tør å utfordre seg selv og gå utenfor sin egen komfortsone, og mest av alt så får man gode venner man opplever mye moro sammen med, sier Selbach
18. februar var det Desucon:pop i kongresshallen i Oslo. Dette er et av flere arrangementer i Norge hvor cosplayere kan møtes og delta på ulike konkurranser. Desucon: Pop er en av arrangementene som går under con på Bjerkely.
Dette arrangementet fokuserer mest på vestlig popkultur og fandom. Under disse arrangementene kan en gå rundt for å se på ting eller kjøpe ting som utstillere utstiller. Noen av utstillerene kan være dragens hule, outland og Zoo comics.
– På linja jobber man hovedsakelig på sine egne antrekk hele året, og målet er å ha et fullstendig ferdig antrekk innen skoleslutt, sier Selbach.
Cosplay på hobby basis
To som driver med cosplay på hobby basis er Ronja Wangerud (16) og Lillian Wangerud (15). De har begge vært med på flere cons og er begge bosatt i Solør.Begge var tilstede under årets desucon: pop hvor Ronja cosplayet Unknown fra Mystic Messenger. Hun startet med cosplay i 2015 og det første hun cosplayet var The March Hare og The White rabbit fra Alice in Wonderland.
– Cosplay er en herlig hobby, dyr, men herlig. Cosplay-miljøet ikke minst er noe av det beste som finnes, sier Ronja Wangerud.
For henne personlig hadde hun sett en del på nettet, men fikk ikke sansen for det før ei venninne skulle på et con at hun forelsket seg i hobbyen og miljøet.
– Cosplay i Solør har definitivt forbedrings område og cosplay i Norge er fremdeles ganske nytt for mange. Det at de åpner en linje på Bjerkely for cosplay kommer forhåpentligvis til å booste interessen i område, sier Ronja Wangerud.
Det siste cosplayet hennes var et ganske impulsivt valg hvor hun handlet inn alt hun trengte på en helg og fikset klærne samme helgen. Total tid på kostymet var 2 uker, hvor parykken gjorde meste av tiden.
– Å arbeide med cosplayet, og etterhvert se hvordan ting kommer på plass er også en utrolig deilig følelse hvor man føler seg stolt og glad på samme tid, sier Ronja Wangerud.