Etter at vi fikk kjøleskap og konserveringsmiddel har vi vært fornøyde med at maten holder seg lengre, men vi har ikke alltid hatt denne muligheten. Søndag 5. november vil Andreas Dønåsen, fysioterapeut og kostholdsrådgiver, holde kurs på Gårdsmatutsalg på Flisa i fermentering.
Fermentering er en prosess der bakterier og mikroorganismer bryter ned sukker og karbohydrater i mat og drikke. Fermentering har blitt populært igjen, og kokebøker og nettet fylles med oppskrifter på sauerkraut, kimchi, kombucha og kefir.
– Fermentering av mat er ikke råtten mat, men gradvis nedbrutt mat. Dette gjør at pH-verdien er litt lavere og skaper litt syrlig mat. I korte trekk betyr det at maten eller drikket er konservert, sier Andreas Dønåsen.
Denne eldgamle konserveringsmetoden viser seg å påvirke egenskapene til råvaren. Du har lettere tilgang på næringstoffer, og i tillegg tilføres tarmen gode bakterier. Disse bakteriene er viktig for en god fysisk og psykisk helse.
– Når jeg begynte å holde kurs så fikk vi vite at denne metoden var rundt 7.000 år gammel, men i nyere studier viser det seg at den er faktisk 9.200 år gammel, sier Dønåsen.
Ville nærmere naturen
Kurset som skal holdes på Gårdsmatutsalg Flisa vil ikke bare bli holdt av Dønåsen, med seg har han også Solvår Werenskiold. Hun var en Oslo-jente, men har flyttet til Gjesåsen for å komme nærmere naturen.
– Kursdeltakere kan vente seg en lærerik og morsom aften med både teori og praktisk. Det vil bli satt mye fokus på fermentering som har mye smak, og er bra for helse og miljøet. Deltakerne vil også få lage fermenterte grønnsaker som de kan ta med seg hjem, sier Dønåsen.
Kurset krever ingen tidligere erfaring, og det er kun 15 plasser på kurset som holdet hos Gårdsmatutsalget.
