Da Hågen Haugrønningen endevendte NAV-kontoret i Våler i 2007 hadde neppe noen av de ansatte sett for seg han som en foredragsholder. I dag bruker Hågen sin livserfaring til å coache og inspirere andre. Hågen er annerledesgründeren.
Det var rekordmange som tok turen på gründerkveld i regi av Solør Næringshage mandag kveld i Rådhuskinoen kulturhus på Flisa. Rundt 80 møtte opp, og folk lot seg inspirere av Hågen Haugrønningen som var én av foredragsholderne denne kvelden.
Han fortalte om sin gründerhistorie, som er helt unik. Fra å koste samfunnet et tosifret millionbeløp årlig på grunn av dårlig psykisk helse, driver han i dag med coaching og foredrag for bedrifter og privatpersoner. Hågen hadde verst tenkelig utgangspunkt, og lykkes som gründer.
– I 2007 var jeg svingdørpasient på Sanderud. Jeg ble betegnet som ett av de verste tilfellene i Hedmark helsemessig, og kostet et tosifret millonbeløp årlig. Jeg var veldig dårlig psykisk, fysisk og økonomien var knust, sier Haugrønningen.
Endevendte NAV Våler
Blant annet endevendte han NAV-kontoret i Våler i 2007, og de ansatte der hadde nok aldri i verden sett for seg at Haugrønningen skulle komme dit han var i dag.
– Det ble i iallefall et nytt og fint NAV-kontor da, sa Haugrønningen til forsamlingen.
Han brukte sin bakgrunn til noe positivt. I 2009 flyttet han ut av Hedmark, fikk hjelp og støtte, og tok videreutdannelser. Han kvittet seg med alle medikamenter, og lærte seg riktig kosthold. Han brukte sin bakgrunn fra landbruksskolen, lærerskolen og sin egen livserfaring til å skape seg sin egen arbeidsplass.
– Fredag holdt jeg foredrag for 500 personer i Oslo. NAV var én av mine første kunder. Det var veldig bra gjort av NAV Sankthanshaugen å se den ressursen jeg kunne være. I dag bruker jeg NAV som én av mine referanser, sier Haugrønningen.
Han lever av å holde foredrag, og er stadig på farten. Å få være med på gründerkveld på Flisa satte han stor pris på.
Musikkgründer
En annen litt spesiell gründer er Bjørnulf Lie, bedre kjent som Trubadur Bayer. Han spilte både i starten og slutten av gründerkvelden.
– Jeg kunne nok levd av å være trubadur. Men jeg vil ikke det. Jeg vil spille fordi jeg har lyst, og ikke fordi familien skal være avhengig av inntektene fra spillejobbene mine, sa Lie.
Til daglig jobber han hos A2 Media på Flisa, og han har ingen planer om å endre på dette. Det var gjennom Facebook han virkelig slo gjennom som trubadur.
– Jeg lagde en video og håper på 300 likes. Det ble flere tusen, og folk ønsker seg låter og deler videoer. For eksempel er coveren av «The Story» delt 2.100 ganger, og har nådd ut til 197.000 mennesker, sa Lie.
Egentlig ville han ikke spille på gründerkvelden, men han sa likevel ja. Og honoraret valgte han å gi til Sønsterud Bofellesskap slik at de fikk kjøpt inn håndarbeidsmateriell.
Eva Korsmo Fjeld sto både for serveringen i pausen, og fortalte sin historie. Hun driver Mor Godhjertet Catering i Hof, og er én av mange som har fått hjelp gjennom Solør Næringshage.
Med rekordoppmøte på gründerkvelden mandag kveld lover det godt for næringslivet i Solør. Ny gründerkveld i regi av næringshagen blir det til høsten.