Hvordan ønsker vi å samle hele verdikjeden av lokalmat fra produsenter til reiselivsbedrifter, og hvordan skal vi få til en felles satsing for vår region? Det var spørsmålet da lokalmatentusiastene var samlet på Skaslien Gjestgiveri mandag.
Destinasjon Sør-Hedmark og K+ inviterte mandag til stormøte på Skaslien Gjestgiveri. Temaet var lokalmat og hvordan vi kan få samlet aktørene under én paraply i Sør-Hedmark.
Interessen rundt møtet var stort, og 40 personer fra sørfylket var samlet for å diskutere fremtidsmulighetene. Mange i Norge har kommet langt da det gjelder lokalmat, og Rørosmat trekkes frem som ett av mange eksempler.
– Møtet var et ønske fra produsenter, restauranter og andre lokalmatentusiaster. Det er behov for å sette mer fokus på lokalmat, og å få til et fellesskap. Det er mye bra i regionen her fra før, og vi må løfte i fellesskap, sier Kjersti Rinde Omsted i K+.
Kan lære av andre
Mange regioner ligger langt foran Solør og sørfylket, men det behøver ikke nødvendigvis å være en ulempe.
– Det gjør at vi kan lære litt av de som allerede har gått opp veien før oss. For eksempel er det sikkert mye å lære hos Rørosmat, sier Rinde Omsted.
Hele verdikjeden var representert på møtet mandag, og folk kom fra Eidskog i sør til Våler i nord på møtet.
– Det kom masse innspill på hvordan vi bør jobbe videre og systematisere dette. I oppsummeringa kom det frem at vi må prøve å bygge en sterk merkevare som er et tydelig brand for regionen vår. Vi bor midt i matfatet, og må ta muligheten og kommersialisere den, sier Rinde Omsted.
Hva et navn på en felles lokalmatsatsning skal være er foreløpig i det blå. I første omgang er det ønskelig å få Innovasjon Norge med på laget, og de har så langt vært positive til prosjektet.