Torsdag ettermiddag var det storslått offisiell åpning av det nye kraftverket på Braskereidfoss. En ny turbin er utbygd, og det var olje- og energiminister Tord Lien (Frp) som trykket på knappen og satte det hele i gang.
Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) tok turen til Våler og Braskereidfoss for å åpne det nye kraftverket torsdag ettermiddag. Eidsiva Energi hadde laget en flott ramme rundt den offisielle åpningen, og en lang rekke gjester var invitert.
I forkant av av den nye turbinen ble startet var det grilling, og Eidsivas egen Andreas Holø sto for musikken sammen med Christian Skjefstad som også jobber i Eidsiva.
– Jeg er glad for at Tord Lien hadde mulighet til å komme, og er glad for at vi endelig kan sette kraftverket i ordinær drift, sa Våler-ordfører Lise Berger Svenkerud.
Måtte kjøre omveg
Våler-ordføreren har selv måttet kjøre omveg som følge av at broen over kraftverket har vært stengt i byggeperioden, men har ikke vært misfornøyd med det.
– Her kjører jeg daglig, og nå som jeg ser resultatet har jeg ikke noen problemer med at broen var stengt under anleggsperioden, sa hun.
Statsråd Tord Lien la vekt på hvor viktig vannkraft er for Norge, og at vannkraft er noe vil som vare i mange generasjoner til.
– Det diskuteres om vi har olje- og gass i to eller tre generasjoner til. Vannkraft vil vi ha i minst 100 år til, og helt sikkert mye lenger, sa Lien på Braskereidfoss torsdag.
Det var han som fikk æren av å trykke på knappen, og faktisk sette Braskereidfoss 2 i gang.
Ingen store hindringer
Direktør for produksjon i Eidsiva Energi, Oddleiv Sæle, er glad for at prosjektet nå er i mål. Han mener det ikke har dukket opp noen store overraskelser underveis.
– Men alltid med et sånt prosjekt vil det være store og små utfordringer underveis. Særlig med det anleggs- og byggningstekniske, sier Sæle
De største utfordringene var knyttet til det å lage til byggegropa for kraftstasjonen. Det er investert 360 millioner kroner i utbyggingen på Braskereidfoss, og dette har gitt store lokale ringvirkninger i byggeperioden.
– 360 millioner kroner er mye penger, men vi får relativt mye kraft ut av det. Vannkraft er langsiktig, og vil bidra til stor verdiskapning, sier Svele.
Lar seg fascinere fortsatt
Utbyggingen i Våler er ikke av de største prosjektene på landsbasis, men likevel er det et stort anlegg i Eidsivas målestokk.
– Det er mye vann i Glomma skal håndteres, og således er det relativt stort, sier Sæle.
Gjennom hele sitt yrkesaktive liv har Sæle jobbet med vannkraft, men likevel lar han seg fortsatt fascinere.
– Jeg blir mer og mer imponert over vannkraft sammenlignet med annen kraftproduksjon. Kraftverkene holdes i drift i tiår etter tiår uten store vedlikeholdskostnader, sier han
Utbyggingen vil tilføre strøm til omlag 2.000 nye husstander.