Da Anders Baardseth overtok driften av Glåmdal Maskin AS i fjor høst flyttet han virksomheten fra Kongsvinger til Kirkenær. Han har utstyr tilpasset norsk landbruk.
Glåmdal Maskin AS ble etablert i Kongsvinger i 2010, men i fjor overtok Anders Baardseth driften og flyttet virksomheten hjem til Kirkenær. Kundene kommer fra hele landet, og Internett er en viktig markedskanal for å nå ut til potensielle kjøpere.
– Til å begynne med var det veldig fokus på vedmaskiner og håndtering av ved, men dette markedet begynner å bli heller dårlig. Derfor har jeg forsøkt å få flere bein å stå på. Glåmdal Maskin selger landbruksutstyr tilpasset det norske markedet, og vi prøver å føre produkter som konkurrentene ikke har, sier Anders Baardseth.
HOS LANDBRUKSSERVICE
På Kirkenær deler han lokaler med Kirkenær Landbruksservice som faren driver. Anders har fått inn landbruket med morsmelka, og vet hva de norske bøndene har bruk for.
– Nylig var jeg i Holland for å se på diverse utstyr for potetbønder. Det er stor utvikling innen redskapene til landbruket, og det er viktig å holde seg oppdatert, sier Baardseth.
Materialene som brukes er viktig for å tåle tøffe norske forhold. For eksempel bruker dumperhengerne Baardseth selger en type stål som ikke bøyer seg på samme måte som tradisjonelle hengere. Det gjør at de tåler mer røff bruk. Noe utstyr har Baardseth på lager, men det meste er bestillingsvarer.
– Det er ikke mange som har store varelagere i dag. Det blir enkelte produkter, men det meste er bestillingsvarer. De fleste kundene mine kommer langveisfra, og nylig sendte jeg et snøskjær til Aukra. Finn.no er helt klart den viktigste kanalen, og ved å bruke nettet er det uproblematisk å ha tilholdssted på industrifeltet på Kirkenær, forteller Baardseth.
Av lokale kunder nevner han Roy Vermundsberget som er landets største leverandør av ved, og som kjøper mye vedhåndteringsutstyr fra Glåmdal Maskin AS.
TIL LANDBRUKET
Det er utstyr til landbruket det i hovedsak går mest av, men som en liten kuriositet har han også startet med salg av jakttårn. Dette leveres nærmest som IKEA-
flatpakker, og er enkelt å sette opp.
– I stedet for at jaktlag skal jobbe dugnad og krangle om økonomiske fordelinger kan en kjøpe byggesettet ferdig og sette det enkelt opp. Jeg har ikke solgt veldig mange ennå, men så er det heller ikke sesong, sier Baardseth.
Saken er å finne produkter som gjør at han har sesong hele året. I landbruket er det selvsagt våren som er den travleste tiden. På høsten går det mye kantklippere og liknende fra bedriften lokalisert i Industrivegen på Kirkenær.