Når snøen og vinteren kommer, trekker uønskede gjester innendørs. Smågnagerne kan lage store problemer og ødeleggelser. Vidar Johnsen hos Skadedyrspesialisten i Grue gir oss noen råd og tips for å få bukt med problemet.
Mus gnager i det den finner. Småkrypene kan gnage i stykker ledninger og ødelegge for store verdier. Vidar Johnsen hos Skadedyrspesialisten er stadig på farten i Solør for å lokalisere skader. Han vet hva han skal se etter.
– Mus koser seg på loft og i kjøkkenbenker. De leter alltid etter mat og finner som regel det de leter etter, forteller Johnsen.
Han anbefaler å følge med i skapet hvor søppelbøtta er plassert. Det kan også være en god idé å sjekke om det er muselort på loftet.
Travel sesong
Skadedyrspesialisten regner med en travel sesong. Det er allerede pågang fra kunder som sliter med uønskede gnagere, og nå kommer snøen.
– Oppgaven er å lokalisere problemet, sette ut feller og tette veier hvor småkrypa kommer, sier han.
Det gjelder også å sjekke huset nøye utvendig.
– Mus trenger bare 6 til 7 millimeters åpninger for å finne veien inn, så en god gjennomgang av utvendig kledning er smart. Musebånd og fin netting kan brukes for å få tettet åpningene. I tillegg bør man lukke vinduer og lufteluker man ikke har netting foran, forteller Johnsen.
Mange kvier seg kanskje for å ringe ekspertene fordi man tror det er dyrt å få en sjekk.
– Dersom skaden først har skjedd, kan det raskt dreie seg om større summer, sier Johnsen.
Skadedyr i driftsbygninger
Gnagerne kan også føre med seg sykdom.
– Mus i kontakt med mat kan overføre smitte. Det samme gjelder muselort, og det er viktig ikke å støvsuge eller koste opp lort fra mus. Bruk alltid hansker når du er i kontakt med død mus og muselort, ber Johnsen.
Rotter er mest forbundet med smittesykdom. Selv om rotter ikke er så vanlig i bolighus, er det ikke umulig at de finner veien inn i varmen når vinteren og snøen nærmer seg. Driftsbygninger og gårdsbygninger er særlig utsatt, og bekjemping av rotter her kan være mer tidkrevende.
Mus går i samme fella gang etter gang, men hvis ei rotte er i nærheten når fella klapper sammen, kvier rotta seg for å gå i dette området. Derfor må man flytte rottefeller oftere enn musefeller.
Giftig åte er ut
– Det er flere faktorer som avgjør om et gnagerår fører til at huseiere får uønskede gjester. Skulle det komme mye snø før frosten har satt seg i bakken, er det lettere for mus å grave seg ganger. Kommer derimot frosten før snøen så vil en del mus karre seg innomhus, forteller Johnsen.
Han minner om at det ikke er lov å bruke giftig åte utvendig, men anbefaler at man ber om hjelp fra godkjent skadedyrbekjemper.
– Mye kan gjøres med effektive mekaniske feller, men om problemet er for stort kan det være behov for andre tiltak. Da er gift et av alternativene, men da må man være svært forsiktig, avslutter Vidar Johnsen i Skadedyrspesialisten.
Tips til hva du kan gjøre selv:
- Rydd søppel, kompost, høyt gress, busker og kratt rundt bygninger.
- Steng alle sprekker og åpninger større enn 12 mm (rotter) eller 6 mm (mus).
- Bruk metallnetting, metallplater osv. som dyrene ikke kan gnage seg igjennom .
- Klappfeller med sjokolade- eller nøttepålegg som åte kan plasseres i gangsystemet.
- Husk at fór til katt og hund også er fór god nok til mus og rotter.
- Pass på at garasjeporten er tett, og tett andre åpninger inn til garasjen.
- Ha lokk på avfallsdunker.
- Sjekk loft jevnlig.
- Sjekk kjeller ofte.