Forestia på Braskereidfoss leverte et overskudd på 50 millioner kroner i fjor til tross for stor konkurranse. Likevel kan man fortsatt ikke sette seg ned og si seg fornøyd.
Med en omsetning på 600 millioner kroner i året, og rundt 200 ansatte er Forestia på Braskereidfoss ikke bare landets største leverandør av sponplater, men også en av Solørs viktigste arbeidsplasser. Selv om man kan vise til gode resultater de siste årene, må bedriften hele tiden utvikle seg for å bli bedre.
– Vi kan aldri si oss helt fornøyd. Det er et kappløp mot konkurrentene som aldri stopper. Det handler om at vi stadig må bli bedre på det vi gjør, og ligge i front. Vi har dyktige arbeidsfolk og er gode på ny teknologi. Det må vi benytte oss av, forteller Torodd Rande, administrerende direktør ved Forestia Braskereidfoss.
Han har vært i jobben siden 2015, og tok over sjefs- stolen etter Bjarne Fluto. Rande kom da fra den suksessrike bilindustrien på Raufoss. Forestia er en del av Byggma-konsernet, som består av en rekke bygge- varebedrifter i Norden. Fabrikken på Braskereidfoss leverer hovedsakelig til kunder i Norge og Sverige, men har også kunder lenger sør i Europa.
– Norden er primærmarkedet vårt, men vi har også en del kunder i for eksempel Nederland. Vår største fordel er at vi ligger i nærheten av nærmarkedene våre, ulempen er at vi ligger langt unna kontinentet, forklarer Rande.
Bare to produsenter igjen
For bare få år siden var det hele 20 sponplateprodusenter i Norge. Nå er det kun to igjen. De norske fabrikkene konkurrerer mot produsenter i land som Tyskland og Polen, hvor man opererer med helt andre lønnsnivå.
– Lønns og kostnadsnivået i Norge er en utfordring for bransjen. Vi har blant verdens høyeste lønnskostnader. Det stiller store krav til effektivitet, sier han.
Fjorårsresultatet ble godt for selskapet som leverte et overskudd på 52 millioner kroner før skatt. Årsaken er blant annet nye produkter som selger godt. Samtidig ser man nå at inntektene fra møbelindustrien i utlandet er fallende. Dette skyldes hovedsakelig at IKEA er i ferd med å insource sin sponplateproduksjon.
Overskuddet kommer godt med. I årene som kommer vil det være behov for store investeringer ved anlegget i Våler.
– Noe av utstyret vårt er realivt voksent og trenger vedlikehold. Derfor må vi hele tiden analysere og kartlegge hvor vi bør fornye oss. Det er store investeringer vi snakker om. En saglinje koster mellom 60 og 70 millioner. Vi har 15-16 stykker av disse i dag, opplyser Rande.
Forestia Braskereidfoss utgjør totalt 44.500 kvadratmeter under tak. Daglig går det 200 lastebiler inn og ut på industriområdet som huser Moelven og Forestia. Så godt som ingen last herfra fraktes med tog fordi det ikke er lønnsomt. Forestia har også en mindre avdeling i Mo i Rana.