Med mye pugging, øving og terping er det duket for en ny forestilling presentert av teatergruppa ved Åsnes kulturskole torsdag kveld. Dette er en utradisjonell juleforestilling som stiller spørsmål til juletradisjonene i Norge.
Åsnes kulturskole presenterer «Kanel og julegran». I dette stykket får vi møte kulturskolens teaterelever, sammen med sangere og en trommegruppe, i en noe utradisjonell juleforestilling.
– Dette her er en juleforestilling som jeg har skrevet i samarbeid med mine elever, sier Christine Mowinckel, som er teaterlærer ved Åsnes kulturskole.
Forestillingen vil finne sted i Rådhuskinoen på Flisa torsdag 8. desember klokken 18.00. Denne kvelden vil du få oppleve en forestilling med en stige pyntet med julelys, med sang, musikk og lukten av kanel og vegansk juleskinke.
– Tidligere i høst stilt jeg et spørsmål til mine elever, hva er jul for dere? Er det noe dere syntes er slitsomt med jul eller er alt bare bra? Sier Mowinckel.
Med alle svarene Mowinckel fikk fra sine elever satte hun seg ned og skrev denne lille juleforestillingen. Poenget med forestillingen er å få fram ulike spørsmål rundt de norske juletradisjonene. For eksempel hvorfor har vi et tre inne i stua, og hvorfor får vi julegaver?
– I Norge i dag er det mange som er skillemissebarn, og mange synes det med jula er spesielt slitsomt. Det å måtte reise litt fram og tilbake kan gjøre at barn ikke nyter jula særlig godt, mens det finnes barn der ute som syntes jula er en fantastisk tid på året. I dette stykket har jeg prøvd å få fram begge sidene av saken, sier Mowinckel.
har øvd lenge
Forestillingen skal samle både fordeler og ulemper med jul i en og samme bolk. Vise folk at jul ikke bare er fantastisk, men at det også er slitsom for noen. Forestillingen stiller ulike spørsmål om hvorfor juletradisjonene er slik som de er.
– Vi har øvd lenge og vi håper at det blir en veldig fin forestilling. Jeg er veldig opptatt av at barna kan få muligheten til å mene noe og stå for det. Elevene selv er veldig fornøyd med stykke og det er veldig viktig for med, sier Mowinckel.
Det er viktig at elevene har noe å komme med, at de faktisk føler at de er med å bidrar med det de selv skal presenter. At de har noe de kan føle rundt.
– Jeg syntes mine elever er så flink og tar det så seriøst, de har vokst veldig mye på denne oppgaven her. Teater handler om mye forskjellig ting og tekst er en av dem. Den må mene noe for alle elevene, sier Mowinckel.