Søndag er det premiere på forestillingen «Syng for meg, heimbygds skogar». Bak står Kjetil Skaslien i samarbeid med blant andre Teater i Glåmdal, og premieren er på hjemmebane hos Finnskogen kro og motell.
Kjetil Skaslien vokste opp bare 300 meter fra Åsta Holth, og kjente godt til henne helt fra sin barndom. Etter å ha deltatt på Da Capo sammen med Holth på 1990-tallet ble de to enige om at Skaslien skulle lage en forestilling og tonesette hennes dikt. Forestillingen er nå en realitet, og søndag er det duket for premiere på hjemmebane.
– Jeg vanket mye hos Åsta i ungdommen, og leste mye av henne gjennom årene. Også før dette har jeg skrevet mye, og blant annet arrangert diktene hennes for kor, sier Kjetil Skaslien
Da de to opptrådte på Da Capo sammen var Åsta Holth 90 år, og det eneste kravet hun hadde var at det ikke måtte bli noe pling-plong-musikk i en slik forestilling.
– Nå skal det sies at jeg er litt usikker på hva pling-pling-musikk er, men jeg tror ikke det er det i denne forestillingen, smiler Skaslien.
Holth ville at det skulle være fin musikk med skogsstemning, og det blir det garantert. Særlig fordi fotografene Tove Grønli og Åshild Bjørndal har brukt store deler av sommeren på å ta bilder på Finnskogen som kan illustrere musikkstykkene som blir fremført på forestillingen.
– Forestillingen er en kombinasjon av musikk, teater og bilder. Dette gir en helhet som kan bli veldig fint. Og det er gjort et bredt utvalg Åsta sine dikt, sier Øivind Roos, i Teater i Glåmdal.
Bli kjent med verdensdikteren
Stadig flere får opp øynene for Åsta Holth, og hvor stor dikter hun var. Likevel er det fortsatt mange, også i Solør, som kjenner lite til henne. Roos håper at disse tar turen på forestillingene som nå settes opp for å bli kjent med verdensdikteren fra Grue Finnskog.
– Åsta var veldig bereist og er oversatt til mange språk. For eksempel gjennom en opplesingsserie i russisk radio, sier Roos.
Han er ikke i tvil om at Holth er den personen som har betydd mest for formidling av skogfinsk kultur etter krigen. Roos røper også at det neste år jobbes med flere forestillinger knyttet til Åsta Holth. Deriblant en større produksjon hos Teater i Glåmdal.
Forestillingen «Syng for meg, heimbygds skogar» spilles 18. og 19. september på Finnskogen kro og motell, 21. september på Kongsvinger bibliotek, 22. september i Rådhuskinoen på Flisa og 25. september på Skogmuseet i Elverum. I tillegg vil det bli en forestilling under Litteraturfestivalen i Grue 13. november.
Medvirkende er Kjetil Skaslien (trekkspill), Cesilie Nielsen Skaslien (sang), Eva Vermundsberget (sang), Sten Bjørge Skaslien Hansrud (opplesing og sang), Per Husby (tangenter), Per Bredesen (bass) og Lars Ihler (fiolin).
Se Åsta Holth delta i Da Capo her: