Budskapet fra en av Solørs største forhandlere av fyrverkeri gjennom mange år er tydelig. Han opplever at de alle fleste håndterer fyrverkeri på en trygg og forsvarlig måte.
Årlig pådrar folk seg øyeskader som følge av fyrverkeri som brukes i forbindelse med nyttårsfeiringen. Ved riktig bruk kan de aller fleste tilfellene unngås, mener Terje Husebæk på Flisa. Han driver Fargerike Flisa, som er en av distriktets største utsalgssteder for fyrverkeri.
– Det begynner å bli mye krutt og stort fyrverkeri på markedet. Det er viktig å huske på at dette ikke er leketøy. Det aller viktigste er at de som håndterer fyrverkeriet er over 18, er edru, og har respekt for det, sier han.
To ulike klasser
Pinneraketter har vært forbudt i Norge siden 2008, og det er det såkalte bakkefyrverkeriet som nå omsettes lovlig. Det er strenge aldersrestriksjoner for bruk og salg av dette.
– I hovedsak er det oppdelt i to klasser. Klasse en som omfattede stjerneskudd og noe småfyrverkeri har 12 års aldersgrense, mens klasse to og tre, har 18 års aldersgrense, forklarer Husebæk.
Før man går i gang med selve oppskytingen er det viktig å planlegge hvor og hvordan det skal foregå.
– Jo større fyrverkeri man kjøper jo mer planlegging trengs for å gjøre det sikkert. Det er en grei huskeregel. Det er også viktig å ha god sikkerhetsavstand fra der man fyrer opp til både folkemengder, og ikke minst hus. Her bør det være minst 30 meter, men det avhenger selvsagt av forholdene, mener han.
Husebæk mener man kommer langt med vanlig sunn fornuft.
– I nærheten til de fleste boligfelt finnes det åpne plasser man kan bruke. Det er viktig å tenke seg om før man fyrer opp. Det er også viktig å bruke vernebriller.
Han registrerer at stadig flere begynner å bruke verneutstyr.
– Det har vært et større fokus på bruk av vernebriller de siste årene. Det merkes godt hos oss og det er bra. Sammen med leveransene av fyrverkeri får vi inn et vist antall vernebriller. I fjor måtte vi ut å skaffe flere, forteller han.
Kun lov nyttårsaften
I utgangspunktet er det ikke tillatt for privatpersoner å sende opp fyrverkeri, uten godkjenning, men man har laget et unntak som gjelder nyttårsaften mellom 18.00 og 02.00. Husebæk råder folk til å ta hensyn.
– Det er viktig å holde seg innenfor disse tidene, og ikke minst å ta hensyn til omgivelsene. Det kan finnes både dyr og mennesker i området som er redd for fyrverkeri. Ta hensyn til disse, råder han.
Enkelte kommuner har egne soner med totalforbud mot privat fyrverkeri. Det finnes ingen slike i Solør, men skal du feire andre steder, er det viktig å sjekke lokale forskrifter på forhånd.