Vil du lære mer om stasjonsbyen Vålbyen? Da bør du bli med på sentrumsvandring under Vålerdagene lørdag 20. august.
Geir Thomas Risåsen bor til daglig i Oslo, men har sitt opphav i Våler. Her eier han det som nå er et feriested fra 1917, og dette var én av de første villaene som ble bygget etter at jernbanen kom til Våler i 1910.
– Jeg er vålersokning og har sterke røtter her. Tippoldemor bygde kafé og pensjonat i Vålbyen i 1910, og begge mine foreldre har hatt sine yrkesaktive liv her. Gjennom en del generasjoner har jeg fulgt utviklingen her, og jeg har også vært med på slike sentrumsvandringer tidligere, sier Risåsen.
Lørdag 20. august klokka 12.30 blir det sentrumsvandring, og oppmøte er ved Sjursenparken. Turen går fra kirkelunden til Våler stasjon, og det er lagt inn mange stopp på vegen.
– Det er ikke selve gåturen som tar tid, men det er historien rundt de mange stedene. Jeg håper at de som blir med på turen også kan bidra med sine historier, og at vi kan lære av hverandre, sier Risåsen.
– Typisk stasjonsby
– Vålbyen er en typisk stasjonsby, og typisk for Norge. Der det kom en jernbanestasjon vokste det opp et tettsted. Våler er et eksempel på det, men Vålbyen var faktisk et begrep også før jernbanen kom. At kirka ble flyttet hit i 1804 la grunnlaget for det, sier Risåsen.
Han synes det er rart å tenke tilbake på sin oppvekst, og hvordan Vålbyen har utviklet seg siden den gang.
– På 1980-tallet hadde vi alle funksjonene i Vålbyen. Fire matbutikker, bakeri, herre- og dameekvipering, gullsmed og jernvarehandel. Konkurranse gjør at mange tilbud forsvinner fra slike små steder, sier Risåsen.
Hvor mange som blir med på vandringen aner han ikke, men han håper at mange vil bli med på å dele sine historier rundt historiske Vålbyen.