• TILBYS FIBER: Det grønne området indikerer hvor det allerede er tilgang på fiber. Det nye området dekker 729 husstander.

Kartet som indikerer hvor en har tilgang på fiber og høyhastighetsbredbånd i Åsnes blir stadig mer dekorert av farge. Onsdag signerte Telenor og Åsnes kommune den 3. utbyggingsavtalen på to år, og med det får 729 nye husstander tilgang på fiber. Sektorleder for samfunnsutvikling i Åsnes kommune, Otto Langmoen, er storfornøyd med at stadig flere i kommunen får fiber.

- Vi nærmer oss full dekning nå. 80 prosents dekning er en ny milepæl. Vi har fortsatt stor hjelp av ildsjelene som bidrar med kartlegging på dårlig bredbånd. I tillegg er de ute og fremsnakker prosjektet til sine naboer. Uten ildsjelene hadde vi aldri fått til et slikt fiberløft i Åsnes, sier Langmoen.

Fiber på Finnskogen!

Med de nye områdene som nå bygges strekker fiberdekningen seg inn på Åsnes Finnskog. Det hadde neppe mange trodd for noen år siden.

- Det mest østlige vi bygger ut nå er Skalbukilen, og da er vi på Finnskogen. Jo lenger ut fra sentrum vi kommer, jo mer krevende er prosjektene, fordi det er lengre mellom husene. Men målet er fortsatt høyhastighetsbredbånd til alle i Åsnes innen 2020, sier Langmoen.

Salg- og kundedirektør i Telenor, Jørgen Bjune, gleder seg over at en 3. avtale er signert i Åsnes. Han er godt kjent med at det er store avstander å jobbe med i kommunen.

- Jeg har nok ikke vært alle stedene vi skal bygge ut nå, men jeg er godt kjent med kartet. Det er store avstander. Ny teknologi gjør det mulig å bygge fiber i disse områdene, sier Bjune.

Ikke oppsøkende salg

Denne gangen kommer ikke Telenor til å sende selgere ut i felt for å signere avtaler. I stedet legges det opp til en selvbetjent bestillingsløsning. De nye adressene dukker opp i denne løsningen i uke 21.

- Vi har valgt ut Åsnes som pilot på fulldigital salgsløsning. Det vil si at alle innbyggerne som får tilgang på fiber selv går inn på nettsidene og bestiller fiber, sier Bjune.

For at byggingen av de nye områdene skal starte må Telenor ha 65 prosent oppslutning fra husstandene. Bjune tror det skal gå veldig bra, selv om folk må inn på en selvbetjent løsning.

- Med det engasjementet innbyggerne i Åsnes har hatt er vi helt sikre på å nå målet. Men for at folk skal få informasjon om utbyggingen setter vi opp et informasjonsmøte i Rådhuskinoen på Flisa 28. mai. Hit håper vi mange kommer, sier Bjune.

Har søkt om mer midler

Med det nye prosjektet som ble signert onsdag har Åsnes kommune en fiberdekning på 80 prosent. Men jobben mot å nå målet på 100 prosent er i gang, og Langmoen forteller at det er søkt om midler til dette prosjektet

- Det er søkt via fylket og Nasjonal Kommunikasjonsmulighet. Så får vi se hvordan denne søknaden blir behandlet og vurdert. Søknaden er godt dokumentert ved hjelp av alle ildsjelene som har kartlagt bredbåndsdekningen. Vi håper selvsagt å få søknaden innvilget så alle i Åsnes får tilgang på høyhastighetsbredbånd, sier Langmoen.

Her bygges det fiber nå:

  • Bråtebekken (141 husstander)
  • Nergrenda (88 husstander)
  • Skansen-Skalbukilen (177 husstander)
  • Lauta (178 husstander)
  • Flobergshagen (28 husstander)
  • Trangsrudroa (18 husstander)
  • Kalfossroa (61 husstander)
  • Karlstad (38 husstander)

Totalt 729 husstander.