• ER MED I ÅR: Skuespiller Stig Henrik Hoff er med på å løfte Skjoldmøya-spelet til et nytt nivå. (Foto: Eskild Vika).

Hvert år fra 2011 til 2014 ble Skjoldmøya-spelet spillt i Åsnes, og etter noen års pause er nå spelet tilbake. Bedre og større enn noen gang.

Spelet handler om den viktige vikinghistorien i Solør, og vikinggrava som ble funnet nede ved Glomma i år 1900. Her ble det funnet en skjoldmøy. Altså en ung kvinne som var gravlagt med våpen og utstyr til hest. I vikingtiden var kvinnelige krigere svært sjeldne.

- Det er veldig viktig å få historien opp og frem. Det er kun funnet to skjoldmøygraver i Norge. Den andre er i Nord-Trøndelag. Ofte tror folk at Solør ligger i Østfold da vikinghistorie blir omtalt, og slik kan vi jo ikke ha det. Derfor er det viktig med spelet og at vi har litt fokus på historien her i Solør, sier Christine Mowinckel.

Hun har regien på årets spel som er skrevet av Odin Hansen Smedbak, Roger Bjorøy-Karlsen og Nancy Hamza. Hamza er prosjektleder for spelet i Åsnes kommune, og var også det sist spelet ble satt opp.

Mange i sving

Omlag 40 personer er i sving for å sette opp årets spel, og premieren er på Nedre Kjølen 23. august. Videre er det forestillinger hver dag til 26. august, og i tillegg blir det etablert et vikingmarked på området. Noen skuespillere har vært med før, mens andre er nye. Én av de nye er Linn Hege Sagen som har fått rollen som skjoldmøy i årets spel.

- Dette er veldig annerledes i forhold til andre ting jeg bruker å gjøre, men det er et spennende prosjekt og jeg er opptatt av lokalhistorien. Det er viktig å bruke slik historie for alt det er verdt, sier Sagen.

Hun roser temaet som står bak årets spel, og er glad for å kunne samarbeide med så mange flinke skuespillere. Én av dem er Stig Henrik Hoff.

- Han er veldig flink, og en trivelig type i tillegg. Det gjelder forøvrig alle skuespillerne. Det er en gjeng med dyktige folk som er flinke på det de gjør. Samtidig har vi det hyggelig på øving, smiler Sagen.

Godt i gang

I slutten av april hadde gjengen allerede rukket å ha tre leseprøver, og nå går det slag i slag frem til premieren 23. august. Aller travlest blir det naturlig nok i august måned før premiere.

Spelet handler om unge Sigrun som møter massiv motstand fra sine egne omgivelser når hun føler et kall fra gudene om å følge hjertet sitt å bli en kriger, i stedet for å bruke livet på å forberede seg til giftemål. 

Dramatikken når uante høyder når kong Harald Hår-fagre kommer til gards, sammen med den viltre sønnen Eirik, som senere får tilnavnet Blodøks. Dette er en forestilling du ikke bør gå glipp av i august!