Ungdommens kulturmønstring (UKM) er en unik mulighet for ungdom til å få vist seg frem lokalt, regionalt og nasjonalt. Dessverre har interessen rundt UKM vært laber i Åsnes de siste årene, og sist måtte arrangementet avlyses.

Nå går Åsnes Kulturskole i bresjen for å skape ny entusiasme rundt mønstringa, og de skal blant annet ut på ungdomsskolen for å få ungdom til å melde seg på. 2017-utgaven av UKM i Åsnes er 11. februar.

- Det første som skjer er at vi skal besøke ungdomsskolen torsdag. Vi skal prate med ungdommene, dele ut flyers og fortelle at noe skjer. Påmeldingen starter 1. desember, og påmeldingsfristen er 31. januar neste år, sier Elida Tjørve i Kulturskolen.

For mange er UKM synonymt med å synge på en scene, men mønstringa byr på så mye mer. Alt som går under kategorien kultur kan være med.

- Her kan folk melde på foto, kunst og nærsagt alt som har med kultur å gjøre. Vi har veldig mange i Åsnes som har lyst til å vise seg frem, og vi prøver nå å få det mer opp og gå, sier Christine Mowinckel.

Film er temaet

Temaet for UKM i 2017 er film. De som ikke er så drevne på film fra før har mulighet til å lære under UKM-helga.

- Det blir en helg fra fredag ettermiddag og hele dagen lørdag med UKM. Vi vil sette i gang workshops rundt film, og her er det mulig å melde seg på for å lære mer om film og produksjon av film, sier Tjørve.

Fra 1. desember er det mulig å melde seg på, men allerede har Kulturskolen tyvstartet litt. De har nemlig sendt ut Maren Stenbakken på ungdomsskolen en runde allerede.

- Maren har vært i klassene på ungdomsskolen og snakket om egne erfaringer. Vi kommer mer for å minne ungdommene på at påmeldingen er i gang, sier Mowinckel.