Kristian Botten Pedersen i Åsnes Venstre, ønsker at alle skal bli mer bevisste på søppel. 

- Det gjelder alle fra russ, raggere, bedrifter og oss alle. Hvis alle kunne plukke opp det som ligger rundt seg! Det kommer fram mye søppel nå da snøen har blitt borte, og jeg forstår ikke at enkelte bedrifter ikke vil ha det ryddigere rundt seg? Søpla kommer ikke nødvendigvis fra de enkelte bedriftene, men uansett ligger den på deres område, sier en engasjert Botten Pedersen. 

- kan starte med å plukke opp søpla rundt oss

Nå er det stort fokus på forsøpling nasjonalt, spesielt plastproblematikken er i fokus om dagen. 

- Nå er det snart mer plast enn fisk i havet, det er helt forferdelig. Jeg utfordret Åsnes ungdomsråd på sist møte, om at de skulle uttale seg om saken. De har nå et vedtak på at «slik vil vi ikke ha det». Et forbud mot heliumballonger er et eksempel på hva vi kan gjøre. Andre kommuner har gått lenger og vedtatt at de skal være «plastfrie», det skal ikke være plast i kommunal virksomhet der det kan brukes andre ting. Det bør også Åsnes kommune vurdere, men vi kan starte med de enkle tingene som å plukke opp søpla rundt oss! sier Botten Pedersen. 

Hold Norge Rent arrangerer «Strandryddeuken» som starter i dag og varer til 6. mai.

- Hold Norge Rent er en ideell forening som jobber mot forsøpling. Bare fordi vi ikke har kyst, så betyr ikke det at vi ikke kan bidra. Strandryddeuken gjelder for både strender, øyer, holmer og havbunnen og langs vassdrag og innsjøer. Søpla vår havner også i havet til slutt via elver og vassdrag, men det er ikke like synlig for oss ettersom vi ikke har havet her. For oss i Venstre er naturen og landbruk viktig, og hadde det ikke vært for naturen hadde vi ikke bodd her, sier Botten Pedersen. 

- må bevisstgjøres i hverdagen

Det som trengs er en kulturendring og holdningsendring. 

- Vi må sette fokus på forsøpling i hverdagen! Det er faktisk ikke greit at det ser slik ut rundt oss, det må rett og slett bevisstgjøres i hverdagen. Hvis vi ønsker næringsutvikling, turisme og at innbyggerne skal trives i Solør, så må vi plukke opp søpla! Det finnes mange søppeldunker som kan brukes og de må også være tømt - slik at det blir enkelt å kaste søppel. Blir det for tungvint, gidder ikke folk å kaste søpla der den hører hjemme, sier Botten Pedersen. 

Søndag 6. mai blir det søppelrydding i regi av Åsnes Venstre. 

- Alle er hjertelig velkomne til å bidra! Ta gjerne bilder og legg ut at vi ryddet, så blir andre folk mer bevisste på forsøpling også. Vi trenger også tips fra folk om hvor det trengs søppelrydding. Mange steder ser det også bra ut, jeg var på Baksjøen i går for eksempel - og der var det ryddig og fint. På Utsikten er det også fint. Jeg håper at mange blir med på søndag, men dette er noe vi egentlig burde gjort hver eneste dag, sier Botten Pedersen.