• MÅ BYTTE: Togreisende fra Elverum må i dag bytte tog i Hamar for å komme seg til Oslo. Det er fordi sporet her går nordover igjen mot Trondheim. Med ny stasjon ved Vikingskipet vil sporet fortsette i retning Oslo.

Et omfattende arbeid er allerede gjort med å utrede hvor jernbanen skal gå gjennom Hamar. Nå gjenstår det to alternativer. Enten at jernbanen blir der den er, eller at ny trasé bygges med stasjon ved Vikingskipet.

Ordfører i Våler, Lise Berger Svenkerud, er tydelig på at ny stasjon ved Vikingskipet er viktig for Solør og Østerdalen.

- Ved å legge stasjonen til Vikingskipet åpner det seg muligheter for å kunne ta tog direkte fra Elverum til Oslo. I dag må togene skifte kjøreretning ved Hamar stasjon. Det er signalisert muligheter for Intercity-tog fra Elverum med en slik løsning, sier Berger Svenkerud.

Ingen innspill fra Solør

Alle tre Solør-kommunene har forholdt seg rolig i saken, og særlig for Våler vil det ha stor nytte med timesavganger fra Elverum direkte til Oslo.

- Har Solør-kommunene sovet i timen her?

- Vi kan nok presse mer på. Elverum har vært veldig tydelige nå, og ønsker seg høringsstatus som nabokommune. Hurtigtog til Oslo vil være strålende nytt for Våler og Åsnes også, sier Berger Svenkerud.

Hun peker også på at dette er viktig for resten av Østerdalen, og ikke minst Trysil som turistdestinasjon. Med jernbanespor i riktig retning hele vegen fra Oslo til Elverum betyr det også at folk kan ta toget direkte fra Oslo Lufthavn til Elverum.

- Dette er også tidenes mulighet til å åpne opp byen mot Mjøsa. Jeg forstår ikke de som argumenterer for at jernbanen skal forbli der den er, sier Våler-ordføreren.

Tar toget fra Stange

Våler-ordføreren tar selv toget fra Stange til møter i Oslo-regionen. Det er hun neppe alene om.

- Med direktetog fra Elverum vil jeg anta at man sparer 30 til 40 minutter kontra å måtte bytte tog i Hamar. Det vil også gjøre det tryggere å sende barna sine med toget. Da slipper en å være bekymret for om de får byttet til rett tog, sier Berger Svenkerud.

- Hva kan Solør gjøre for å presse på, slik at ny stasjon legges til Vikingskipet?

- Vi kan ihvertfall signalisere hvor viktig det er for oss og våre innbyggere. Både for Solør, Trysil, Elverum og kommunene i Østerdalen, sier Berger Svenkerud.

Hun mener at jernbanesaken i Hamar er en sjeldent stor samferdselssak, og den får stor påvirkning for resten av kommunene i regionen.

- For oss er det nok en litt uvant situasjon, sier hun.