• ROLLESPILL: Høvdingkona Randi Mælum viser et smykke hun har fått fra høvdingen som var på tokt.

«Nå Kristin Trell må du komme deg i arbeid igjen!» Høvdingkona Randi Mælum beordrer sin trell til å fortsette håndarbeidet når en ny gruppe med elever kommer inn i skogen hvor de skal lære hvordan vikingene lagde sine klær.

Vikingtiden er i pensumet for 6. trinn og Randi Mælum, som fikk en prosjektstilling for fire år siden, som gikk ut på å jobbe fram lokal historie, synes dette er en fin måte lære barna om historien rundt i området.

 –  Det er litt generelt det som står i lærerboka, så jeg tror det er mye mer spennende hvis man dukker ned og spør om hvordan var det her i denne perioden. Og hvis de lærer litt av det, så har vi plutselig lært om vikingtiden generelt, sier Mælum.  

Elvene gikk og kjørte hest mellom fem ulike poster hvor de skulle lære hvordan vikingene levde, samtidig som de fikk høre mye lokal vikinghistorie fra Hof.

Barna syntes det var spennende og gjøre aktiviteter og høre fortellinger fra skikkelig gamledager.

- Det er kjempemorsomt å kaste øks å skyte med pil og bue, sier Jørgen Husebæk fra Flisa.

- Vi får vært aktive og jeg tror vi lærer mer av dette, enn når vi sitter inne og leser i bøker, sier Erika Telle-Sparby.

Dette er fjerde året denne temadagen blir arrangert i samarbeid med bygdekvinnelaget, husfliden og Hof historielag. Mælum tror vikingene kommer tilbake neste år.

 Vi må satse på at vi gjør det samme neste år. Dette er en verdifull dag for alle ungene, sier Mælum.