• Foto: Dag Fosse/KODE
  • PRISVINNERE: Vidar Koksvik her sammen med kunstnerduoen Maria Almås Frantzsen (t.v.) og Ruth Hol Mjanger. De fikk Kunsthåndverksprisen 2019, mens NKs debutantpris gikk til Veslemøy Lilleengen fra Trondheim. Foto: Kristin Klette

Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling er den største årlige mønstringen av norsk samtidskunsthåndverk, og i helga gikk den av stabelen på KODE i Bergen.

Her mottok Vidar Koksvik, som er en av landets mest anerkjente glasskunstnere og dessuten bosatt på Tjura, en meget gjev pris; Finn Erik Alsos Minnepris 2019.

Han hadde med seg lysekrona «Cloud 1», og ifølge juryen er dette det verket i utstillingen som markerer en særlig nyskapende og kvalitetsmessig sterk utvikling i hans kunstnerskap.

Det gjør Koksvik svært fornøyd.

– Det er kjempestas! Det er først og fremst en ære å bli antatt til Årsutstillingen. Det å få en slik pris er en stor anerkjennelse, og det betyr at jeg er på rett spor med det jeg driver med. Dessuten fyller jeg straks 50 år, så dette er en veldig fin bursdagsgave!

TRANGT NÅLØYE

I årets utstilling var det 42 kunstnere og 57 kunstverk som kom gjennom det trange nåløyet. Hvert år deles tre priser ut, hvor målet er å ta pulsen på dagens materialbaserte kunst. 

I juryens begrunnelse for tildelingen til Koksvik, heter det slik:

«Verket markerer en subtil, men virkningsfull brytning i vedkommendes kunstnerskap. Formspråket har blitt jobbet fram over tid, og vi har sett det i nylige utstillinger som markerte en interessant utvikling i kunstnerens prosjekter. Der hadde verkene ofte sterke og varierte farger, eller en symbolsk fargebruk som blant annet henviste til kjøtt. Nå er prosjektet tatt et steg videre i en retning som fjerner seg helt fra kontrasterende fargebruk».

undersjøisk, planter og skyer

Koksviks lysekroner tar ifølge ham selv utgangspunkt i de tradisjonelle venetianske lysekronene, hvor bestanddeler fra natur, særlig blomster, er sentralt.

– Her er naturelementet mer abstrahert, og jeg lar glassets egne bevegelser påvirke resultatet. Det kan virke undersjøisk, planteaktig eller i dette tilfellet som en sky, sier han til nettsida for Norske kunsthåndverkere.

Koksvik driver glasshytta Klart Klart sammen med glasskunstner Kari Håkonsen på Tjura i Grue. Han har hatt flere separatutstillinger og deltatt i atskillige både juryerte og kuraterte gruppeutstillinger i Norge.

I tillegg til heder og ære får Koksvik også 100.000 kroner.

Årsutstillingen har ofte blitt vist på Nasjonalmuseets Kunstindustrimuseum i Oslo, men i år kan du se den på KODE i Bergen fram til 5. januar 2020.