«Sparing på høyrentekonto er god sparing». «Nedbetale gjeld på egen bolig er sparing god nok». «Folketrygden og arbeidsgiver sikrer at jeg får en god pensjon

– Dette er noe av det vi hører veldig ofte, sier Erik Brinch Lund, markedssjef i Grue sparebank.

Det finnes mange myter om hva du bør gjøre med pengene dine. Og i forbindelse med Verdens Internasjonale Sparedag 31. oktober vil markedssjefen forsøke å avlive noen av dem. 

– Mitt råd er å spre sparinga. 

Her er hans tre beste sparetips:

  • Ha en god buffer: Ryker vaskemaskinen din eller du må reparere bilen din, så ha penger på en bufferkonto.
  • Nedbetal dyr gjeld først: Kredittkort, forbrukslån og billån.
  • Spar i fond: Da vil du oppnå bedre avkastning, og tenk langsiktig på grunn av svingninger i markedet. 

handler om å sikre seg i framtida

Brinch Lund understreker likevel at gode sparetips er individuelt.

– Dette avhenger av kunden - hva slags livssituasjon den er i, alder og jobb. Derfor går vi gjennom økonomien til den enkelte og finner ut hva som passer den best.

Samme dag som Verdens sparedag går også startskuddet Sparebank-uka 2019 i Grue sparebank. Her oppfordres barna til å tømme sparebøssene sine, mens kunder og interesserte kan få gode spareråd.

– Sparing er viktig fordi det handler om framtida di. Særlig gjelder dette med tanke på pensjon, for det er veldig lurt å planlegge hvordan man vil ha det når man slutter å jobbe. I dag dekker jo ikke folketrygden opp det framtidige behovet ut i fra den lønna man har ei heller arbeidsgiver.

Målet med å ha en Sparebank-uke er enkelt.

– Vi ønsker at store og små skal forstå hvor viktig det er å spare. Tidlig sparing og riktig sparing vil gjøre fremtidige mål lettere å oppnå. Det er derfor vi i Grue Sparebank sier at sparing er verdens beste idé!