• REKREASJON: Harald Udnæseth stortrives ved Valbyfossen.
  • DUGNAD: Det er flere som har jobba på dugnad, blant andre Jostein Bekkemoen. Flaggstanga, som er sponsa av Sparebanken Hedmark, har han satt opp.
  • RASTEPLASS: Bordene er sponsa av Grue Sparebank, og navnet til banken er gravert i bordene.
  • 1920: Sykkelen fra 1920-tallet har blitt et ynda fotoobjekt for turister.
  • HISTORIKK: Historielaget jobber med lokalhistorieformidling, og en plakett i nærheten kunne fortelle at Valbyfossen ble kjøpt av kommunen i 1918 for 42 000,-
  • BLÅLØYPA: Langs turstien finner du også denne informasjonstavla, om tømmerfløting i Flisaelva.

Ved Valbyfossen på Velta har det kommet opp informasjonsskilt og benker, og det norske flagget henger i toppen av ei flaggstang. Det er pynta opp og ordna i stand på dugnad. Velforeninga på Velta og Åsnes Finnskog Historielag har bidratt, samt flere frivillige, deriblant Jostein Bekkemoen og Harald Udnæseth.

- Det er artig å være med på å gi litt tilbake, forteller Harald, som flytta fra Finnskogen for flere år siden, men har beholdt et stort hjerterom for plassen. 

Rekreasjonsplass

Plassen vedlikeholdes på dugnad, noe de planlegger å fortsette med, og de ønsker at så mange som mulig bruker plassen. 

- Det er en rekreasjonsplass. Det er spesielt trivelig å høre suset fra fossen, sier Harald, som legger til at det er utrulig mange som stopper der nå.

En av de tinga de stoppende setter pris på, og som har blitt et ynda fotoobjekt for turister, er den gamle sykkelen som står parkert ved brua. Den er fra 1920-tallet, og har i seinere tid stått på en låve i Kroksætra i over 60 år.

- Da vi skulle pumpe luft i hjula på'n, så holdt de!, ler Harald.  

FIN TURSTI

Ved siden av Valbyfossbrua er det merka en tursti i blått, som går i ring fra Valbyfossen langs Flisaelva mot Lensekoia, over mot plassen ved Skogen Restaurant og tilbake til Valbyfossen.  

- Jeg har et tips til de som ikke veit hva de skal finne på en sommerkveld. De kan koke med seg kaffe og komme til Velta. Ta en spasertur opp mot Lensekoia eller ta med seg fiskestanga. Det er ikke mange plasser som dette på Finnskogen. Dette er god helse på blå resept, ler han.  

Langs turstien, som også følger den gamle fløterstien, er det satt opp ei med informasjon om tømmerfløtinga i Flisaelva. Velta er en gammal industriplass det òg, og på plakettene kan flere tusen kubikkmeter med tømmer langs Flisaelva skimtes.  Fløtinga slutta så seint som i 1985, kan Harald fortelle. Ved Valbyfossen ruver en svær tavle med informasjon om sagbruksnæringa.

- Det er mye kulturhistorie rundt Valbyfossen, sier Harald.