Etter at Grue kommune har sagt nei til folkeavstemning og videre utredning av kommunestruktur, jobber nå Åsnes og Våler videre på egenhånd. Tirsdag var det politiske miljøet i de to kommunene samlet i formannskapssalen på Flisa for å diskutere veien videre.

- Vi inviterte politikerne i Våler til en fortsatt naboprat, med et klart spørsmål om de er interessert i å gå videre med en intensjonsavtale, sier Åsnes-ordfører Ørjan Bue.

Han kan melde om en bra stemning på møtet, og er spent på tilbakemeldingene fra kommunestyret i Våler 30. mai.

- Våler kommune skal ta avgjørelsen på om det skal jobbes videre med å utrede en sammenslåing mellom Åsnes og Våler i sitt kommunestyremøte 30. mai. Dersom kommunestyret er positive til dette vil det jobbes videre med en intensjonsavtale, sier Bue.

Åsnes-ordføreren mener det er viktig at kommunestyret i Våler nå tar en avgjørelse før arbeidet kan fortsette. Det var ordførere, varaordførere og gruppeledere fra begge kommuner som var samlet tirsdag.

Dropper Grue

Det politiske miljøet i begge kommuner har fått med seg avgjørelsen til Grue om å droppe videre utredning av kommunesammenslåinger. Derfor er ikke Grue med i det videre arbeidet.

- Jeg har fått e-post fra ordføreren i Grue om at det ikke er ønskelig med flere samtaler med oss. Vi klare ikke å styre Grue til å gjøre noe, og ser ingen hensikt i å invitere til flere møter, sier Bue.

Han mener at Åsnes og Våler som én kommune blir en stor nok enhet, og at det er mange kommuner i landet som er vesentlig mindre.

- Åsnes er strengt tatt stor nok fra før også, men jeg tror vi kan ha mange fordeler av å samle oss om én kommune, sier Bue.

Fornøyd Våler-ordfører

Ordfører i Våler, Lise Berger Svenkerud, synes tirsdagens møte var konstruktivt og ser frem til det videre arbeidet.

- Det var veldig god stemmning, og Ørjan var flink og hyggelig til å innlede. Vi må ha vilje og tillit til hverandre, og så får vi se hva kommunestyret vedtar mandag, sier Berger Svenkerud.

Der kan det vedtas en folkeavstemning for å kartlegge hva folket i Våler vil. Foreløpig jobbes det ikke videre med en kommunestrukturvariant hvor Våler tenker sammenslåing med Elverum.

- Når det er sagt er det flere partier som ønsker å gå for at Våler skal være som i dag. Selv om det ikke jobbes videre med nordvarianten i denne omgang kan det komme opp dersom en folkeavstemning viser at folket i Våler ønsker det, sier Berger Svenkerud.