• FOLKSOMT: Det var kaffe og kaker til de oppmøtte, og det var mye folk som strømmet til.

Med store planer for utviklingen av Vålbyen og skolestrukturen i hele kommunen ble det torsdag kveld åpnet en utstilling hvor alle bidragene fra arkitekter rundt om i vårt langstrakte land kunne sees.

Kommunen har mottatt hele 48 forslag i arkitektkonkurransen, og det var disse som er stilt ut for de skuelystne i det gamle Hofgaard-bygget midt i Våler sentrum. Det har kommet inn forslag fra hele skandinavia, og det viser bare hvor massivt dette prosjektet er. 

Mange av planen gikk ut på å rett og slett fjerne veien som går bak legesenteret mot ungdomsskolen, der det er bussholdeplass i dag. På denne måten kan skolen utvides mot sentrum, samtidig som et flerbrukshus kan plasseres strategisk med tanke på beliggenhet til skolen. 

Andre forslag gikk ut på å bygge nedover mot Glomma. 

- Et massivt prosjekt

Våler-ordfører Lise Berger Svenkerud åpnet seansen som seg hør og bør, før folk strømmet inn i det gamle Kiwi-bygget. Det var lett å se at dette var et prosjekt som betyr mye for Svenkerud og det kom også frem i åpningstalen. 

- Jeg er glad for at så mange møter opp, og det viser at dette engasjerer. Det er klart at dette er en kjempeinvestering for Våler og det er en milepæl at vi har kommet dit vi er nå, sier Svenkerud. 

For de som ikke kunne ta turen torsdag har fortsatt mulighet til å komme innom for en sniktitt. Fredag kveld er det åpent fra seks til ni, og på lørdag er det åpent på dagen. Etter dette håper de å finne et vinnerutkast i løpet av to uker før prosessen kan gå videre til neste steg. 

En av de som har fått det ærefulle oppdraget med å bestemme hvilket forslag som passer Våler best er Harry Vinje. Han ser fram mot byggestart og håper at prosessen starter så fort som mulig. 

- Vi er ni personer som er satt ned i et felles råd for å avgjøre hvilket forslag som passer best her. Det er jeg, Bjørn Karlstad og Torstein Risberg sammen med tre arkitekter og tre personer utenom. Om skolebyggingen starter samtidig med flerbrukshuset kan vi ikke garantere, men det er det vi håper på. For det er ingenting å vente på dette her. Det er en investering for framtiden til Våler, sier Harry Vinje. 

Utstillingen er som nevnt åpen fredag og lørdag for de som ikke fikk med seg torsdagens seanse.