• HØYREORDFØRER: Ordfører i Elverum, Erik Hanstad fra Høyre gikk hardt ut mot egen Regjering og miljøministeren i sin appell. (Foto: Bjørn Dellerud)
  • GODT OPPMØTE: Rundt 1.000 møtte opp til demonstrasjonen om vedtaket til Klima- og miljøminister Vidar Helgesen om å kun felle 15 ulver i lisensjakt. Blant de fremmøtte var Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum. (Foto: Bjørn Dellerud)

Det hele startet med at klima- og miljøminister, Vidar Helgesen, før jul tok en helomvending i saken om lisensjakt på ulv. Råvdyrnemndene hadde gitt sin innstilling på at 47 ulver kunne felles, noe som var i tråd med ulveforliget på Stortinget fra i sommer.

Det vakte derfor sterke reaksjoner da statsråden bare vel 14 dager før jakta skulle starte, avlyste lisensjakta. Det kunne ikke leder i Norges Jeger- og Fiskerforbund i Hedmark, Knut Arne Gjems, la passere. Og det var nettopp han og Sissel Frang Rustad fra Åmot som tok initiativet til denne demonstrasjonen.

- Vi synes det er viktig å markere at vi ikke er fornøyd med at Stortingets vilje ikke følges. Det har vært en demokratisk prosess i juni der Stortinget vedtok et bestandsmål, og det skulle åpnes for lovlig lisensjakt. Så stopper Helgesen jakta etter en juridisk vurdering. Dette er vi uenig i, og dette er feil fremgangsmåte av departementet. Derfor mobiliserer vi til demonstrasjon nå, sa Gjems til iSolør.no tidligere i uka.

FIKK IKKE MØTE STASTRÅDEN

Demonstrantene som hadde møtt opp foran Stortinget onsdag ettermiddag, fikk ikke møte stasråd Helgesen. I følge Hamar Arbeiderblad skal det være med henvisning til "sikkerhetshensyn" at Helgesen avlyste det planlagte møtet med demonstrantene. 

Senere på dagen ble det et møte mellom Knut Arne Gjems fra Norges Jeger- og Fiskerforbund, Einar Frogner fra Norges Bondelag, Sissel Frang Rustad som er utmeldt Høyre-politiker fra Åmot, Stein Erik Stinesen som er advokat i Utmarkskommunenes Sammenslutning og Klima- og miljøminister Helgesen.

VGTV FULGTE DELEGASJONEN FRA ELVERUM

VGTV fulgte en av bussene som gikk fra Elverum og intervjuet flere personer på bussen. Og meningene var mange. Ifølge en av demonstrantene gikk langt i å lange ut mot politikerne fra Oslo.

- Vi har mange ulv i Hedmark, og når man på bygda går ned i vegen og ser ulvespor. Da vil vi ikke slippe barna våre ut og ned på bussholdeplassen alene. Det gjør noe med hele livskvaliteten. Om at det ikke har blitt tatt menneskeliv eller eller noen mennesker har blitt skadd av ulv i de seneste årene, kan vi ikke la innlandsbarn være «forsøkskluter» for hvor langt det kan gå, sier en av demonstrantene overfor VGTV.

GOD STEMNING 

Bjørn Dellerud var en av bussjåførene som fraktet hedmarkingene til hovedstaden. Han kan fortelle om en god stemning foran Stortinget onsdag ettermiddag.

- Jeg vil kalle det maks stemning. Det var mange som hadde tatt med seg kubjeller som de brukte flittig og det var store applauser etter at appellene var ferdige. De to som fikk mest jubel og applaus var Gunnar Gundersen fra Høyre og ordfører i Elverum, Erik Hanstad. De fikk skikkelig applaus, sier Bjørn Dellerud.

Han kan fortelle at det totalt ble 13 busser fra Hedmark og med rundt fem busser fra rundt ellers på Østlandet og spesielt Gudbrandsdalen så ble det totalt 18 busser og rundt 1.000 fremmøtte foran Stortinget.

- Det var en magisk stemning, med mange som hadde plakater hvor de hadde skrevet forskjellige kampparoler. Og se en sånn delegasjon fra Hedmark og Innlandet gjør noe med en, og det var ganske sterkt, sier Dellerud.

IKKE BARE FOLK FRA HEDMARK

I følge Bjørn Dellerud kom det i tillegg til rundt 1.000 hedmarkinger og opplendinger, også noen fra Trønderlag. 

- Det kom rundt 10 fra Trønderlag som var enige om en ting, at ulven ikke kommer til å bare være på Østlandet. Den vil etter hvert også komme til Trønderlag, sier Bjørn Dellerud.

Etter at appellene ble holdt foran Stortinget, så gikk et demonstrasjonstog fra Stortinget til Klima- og miljødepartementet der det ble fremført enda flere appeller.

KAN IKKE FELLE FLERE ULVER

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen uttaler i ettermiddag overfor NRK Hedmark og Oppland at de ikke kan felle flere enn de 15 individene de nå har gitt fellingstillatelse på.

- Vi har gitt 15 jakttillatelser. Er det likevel stor risiko for skade eller at ulv oppfører seg truende vil ulven kunne felles, men økt lisensfelling har vi ikke rettslig tilgang til, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen til NRK.

Siste ord er nok ikke sagt i denne saken, og konfliktnivået ser ut til å bare eskalere.