Da Trygve Løvseth (85) fikk et abonnement på bladet «Vi over 60» i 1998 leste han en artikkel om hvorfor folk burde skrive og fortelle sin historie til etterkommerne. Den gang tenkte han at det kanskje var en god idé, men det var først 20 år senere han kom skikkelig i gang med arbeidet.

Nå er boka «Huset i skogen» klart for markedet, men med et relativt beskjedent opplag på 100 bøker. Hovedmålgruppa er Løvseths etterkommere.

- Jeg vil at mine etterkommere, kanskje spesielt barnebarna, skal kunne lese om hvordan det var å vokse opp langt til skogs. Da jeg kom over artikkelen i «Vi over 60» ble jeg grepet litt av ideen, men det skjedde ikke så mye da. Først for et par år siden kom jeg skikkelig i gang med bokarbeidet, sier Løvseth.

Viktig tidsdokument

Boka er utgitt på Kulturforlaget BRAK, og Terje Tønnessen har vært en god samarbeidspartner i så måte. Tønnessen har klargjort boka for trykk, og selve trykkejobben er gjort i Latvia.

- Dette er et viktig tidsdokument. Både for folk fra Risberget, og folk som er interessert i hva som skjedde på disse bruka som er på Finnskogen, sier Tønnessen.

Boka er ei personlig skildring av oppveksten på Løvseth. Trygve flytta herfra da han var 20 år gammel. At boka er personlig mener Tønnessen er veldig positivt.

- Alle mennesker har en livshistorie. Nå har jeg jobbet med denne boka en stund, og det er artig å bli kjent med folk på denne måten. Flere bør tenke på å gi ut noe skriftlig om historien sin. Det gjør at etterkommerne kan lese seg opp på hvordan det var før, sier Tønnessen.

Minner fra krigen

Familien til Trygve flyttet til Løvseth to år før krigen startet. Han opplevde krigen mens han var 7 til 12 år gammel, og selv om Løvseth lå langt utenfor allfarvei fikk de definitivt merke krigen der også.

- Særlig husker jeg et skuddrama som var like ved. Det var rømlinger på veg til Sverige på flyktningrutene gjennom Risberget. To nazipoliti innhentet noen ved Bølsjøsætra. Den ene flyktningen var sulten, og ba om å få spise av matpakka. I stedet hentet han opp en pistol og skjøt det ene befalet, før han la på sprang. Jeg var bare ti meter unna da det skjedde, og dette har brent seg inn i minnet, sier Løvseth.

Bombingen av Elverum fikk han også med seg. Det var store lys og kraftige smell som var godt merkbare i Risberget.

Tikkende ballong!

- En annen hendelse var da det datt ned en stor ballong bak låven. Den hadde et tikkende apparat festet på seg. Plutselig dukket en lastebil med mange tyskere opp for å hente apparatet. Hva det var fikk vi aldri vite, og ballongen ble liggende igjen, sier Løvseth.

Opprinnelig var planen at bøkene skulle trykkes opp til etterkommerne. Nå som produktet er ferdig blir boka også tilgjengeliggjort via bibliotek, og forhåpentligvis bokhandel.

I Kulturforlaget BRAK er det full aktivitet selv om bokhandelen på Kirkenær er lagt ned. Tønnessen har mange prosjekter på gang.

- Siden høsten 2013 har forlaget gitt ut 30 bøker, senest en diktsamling i fjor høst. Så selv om bokhandelen er borte er det nok å drive med i forlaget, sier Tønnessen.