• FORFATTER: Silje gleder seg til å gi ut bok. Foto: Ann Kristin Engebakken
  • MARKLØFT: Dette er favorittøvelsen til Silje. - Tunge markløft er med på å gi meg skikkelig mestringsfølelse og treningsglede, forteller hun. Foto: Ann Kristin Engebakken
  • ENERGIKULER: Digg og enkelt! Foto: Ann Kristin Engebakken

- Det kan oppleves litt tabubelagt å si høyt at man trener for å endre på kroppsfasongen. Vi mener at dette bør være greit, ikke minst fordi god helse også omfatter psykisk velvære. Hvis du har det bra når du trener for å forme kroppen, gjør det noe positivt for helsen din, forteller Silje Bjørnstad fra Åsnes Finnskog.

Personlig trener, ernæringsfysiolog, rådgiver, foredragsholder, blogger, journalist og nå forfatter. Silje har mange jern i ilden, men fellesnevneren er ønsket om å lage godt og informert innhold for andre. Både hun og medforfatter Susanne har jobba med og veileda unge jenter innen trening og kosthold i flere år, og Slik former du kroppen med styrketrening og kosthold svarer til mange av spørsmålene de ofte får i forbindelse med arbeidet sitt. 

- Mange jenter vet ikke alltid hva som skal til for å nå målet sitt, og det er lett å la seg påvirke av alle de "nye og revolusjonerende" metodene man blir eksponert for gjennom medier og markedskrefter. Det finnes utallige dietter og treningsprogrammer som påstås å være fasiten på hvordan du former og strammer opp kroppen. Med denne boken ønsker vi å vise at trening og kosthold ikke trenger å være så komplisert som det ofte kan framstå som. 

En sunn kropp

For trening kan være morsomt, og det er viktig å finne noe man sjøl trives med. Tren øvelser du synes er gøy, og som du føler du mestrer, og spis næringsrik mat som du faktisk liker, lyder noen av tipsene fra forfatterne. Boka består av et utvalg styrkeøvelser, flere oppskrifter og gode tips og triks til en sunn hverdag med styrketrening og næringsrik mat. Kjernemålgruppa er jenter mellom 18 og 40 år, og Silje og Susanne ønsker å fremme et sunt sjølbilde gjennom å vise hvordan styrketrening har en positiv effekt på kvinnekroppen - inni og utapå.

- En sunn kropp og god helse omfatter mer enn bare riktig mat og fysisk aktivitet. Vit også at det ikke bare er treningen og kostholdet som har noe å si for resultatene. Andre faktorer som kan påvirke er stress, søvn, hvile, jobbsituasjon og sosialt liv. Vi tar også opp en del myter i boken, som for eksempel at mange jenter har en oppfatning om at det å trene styrke gjør at man blir "seendes ut som en mann". Jenter har ikke de samme forutsetningene som gutta. Styrketrening for jenter gjør ikke at du blir "klumpete og svær", men er med på å forsterke kvinners feminine kurver, gjennom å gi form til lår og rumpe, og en slankere og strammere midje. Ved å trene ryggmuskler og skuldre fremheves timeglassfasongen ytterligere, forteller Silje. 

- Fokuser på deg sjøl

At det å trene har både psykiske og fysiske helsegevinster er ikke å bestride, men dessverre kan eksplosjonen av trenings- og kostholdsinteressen kombinert med sosiale medier også bidra til at flere føler på et usunt ideal og kroppspress. 

- I dag blir vi eksponert for ulike meninger og oppfatninger om trening og kosthold på mange ulike plattformer. For mange, kanskje særlig yngre jenter, er det lett å bli påvirka og sammenligne seg sjøl med andre som deler sine bilder og prestasjoner. 

Derimot er det er lite hensiktsmessig å sammenligne seg sjøl med alle andre om det påvirker deg negativt, understreker Silje. Ikke all trening er for alle, og det er viktig å huske at alle har ulike utgangspunkt, ulik treningsbakgrunn og ulike mål. Dette ønsker de å vise med boka. 

- Fokuser på deg sjøl og la deg heller inspirere av personer som gir deg riktig motivasjon og får deg til å føle deg bra. Husk at en artikkel, en overskrift eller et bilde forteller ikke nødvendigvis alt eller avspeiler virkeligheten. Lys, skygge, vinkler og posering har også mye å si for hvordan folk framstår. Hvis du opplever å bli negativt påvirka av en blogger eller Instagram-profil, så trykk heller "unfollow".

En god hjelper 

Silje og Susanne håper at boka kan være et nyttig verktøy for leseren, og at den vil gi inspirasjon og motivasjon. Trening og et næringsrikt kosthold trenger nemlig ikke være så komplisert, og finner du noe du liker er det større sjanse for at du fortsetter med det i framtida. 

- I boka vil du lære mer om hvordan du kan få igjen mer fra treninga du legger ned for å oppleve framgang, i kombinasjonen med å spise nok, næringsrik mat. En av mine favorittoppskrifter er "energikuler", som man også finner i boka. Dette er en sunnere snacksvariant som smaker søtt og godt, og som består av næringsrike ingredienser du finner i en helt vanlig matbutikk. En av grunnene til at dette er en favoritt er naturligvis fordi det smaker digg samtidig som det er enkelt å lage!

Boklansering på Flisa 

Boka gis ut på Cappelen Damm og er tilgjengelig i ulike bokhandler fra 8. januar, men kan forhåndsbestilles allerede nå. I tillegg til å holde slippfester i Oslo og Asker, tar Silje og Susanne også turen til Flisa 29. januar for å lansere boka si på Siljes hjemmebane. 

- Her blir det mulighet for å kjøpe boka, og vi vil fortelle mer om bakgrunnen for tittelen Slik former du kroppen og bokens innhold, i tillegg til å svare på spørsmål relatert til styrketrening og kosthold. Vi skal også være instruktører for ei felles treningsøkt, så da blir det garantert mye treningsglede, god stemning og masse herlig energi. Arrangementet er selvfølgelig gratis og åpent for alle – så vi håper mange solunger har lyst og mulighet til å ta turen!