• ÅPENT FOR ALLE: Alle med førerkort og EU-godkjent bil kan bruke banen. Her Henning Haug i fint driv.
  • BRØYTEBIL: Gjengen ved Tørråssjøen har egen bil de bruker til brøyting. Her med Vegard Torkildsby bak rattet.

Det finnes ikke mange tilsvarende tilbud som det bilentusiastene har på Tørråssjøen i Våler. Det nærmeste tilsvarende tilbudet er på Vurrusjøen i Engerdal. Lørdag var det ny dag med bilkjøring på sjøen, og det var 37 registrerte sjåfører som brukte isen denne ettermiddagen.

- I år har det vært kjempeoppmøte. Vi har drevet med isbanekjøring her i mange år, men har nok aldri hatt maken til oppmøte som i år, sier Joachim Haug.

Han er én av ildsjelene som på dugnad sørger for at isen er brøytet og farbar for bilentusiastene som møter opp helg etter helg.

Alle kan kjøre

- Her er det åpent for alle som vil kjøre. Hovedsaklig er det et tilbud for de lokale, men vi trekker folk fra hele Østlandet. Har du bil med skilt som er EU-godkjent er det bare å møte opp. Vi stiller krav om hjelm, ellers er det rimelig enkle regler, sier Haug.

Ute på isen er det vegtrafikkloven som gjelder. Derfor er det ikke lagt opp til noe voldsomt høy hastighet, men kjøringen gir solid trening for de som skal ut å kjøre på norske vinterveger.

- Vi er utrolig heldige som har denne muligheten i Våler. Dette er den eneste sjøen i distriktet som er regulert til formålet og godkjent. Her må vi virkelig rose Våler kommune som har gjort dette mulig, sier Haug.

Driver så lenge isen holder

Hvor lenge isbanekjøringen på Tørråssjøen fortsetter utover vinteren er litt uklart. Det kommer helt an på hvor godt isen holder.

- Sesongen startet i midten av januar, og vi holder på så lenge isen holder. Vanligvis bruker sesongen å være over i løpet av februar. Isen blir slitt, sprekker opp og varmt vann fra bunnen og siden av sjøen gjør at vi må stoppe kjøringen. Når det blir i år må vi bare se an, sier Haug.

Kjøringen pågår lørdager og søndager fra klokka 12.00 til det blir mørkt. De har også mulighet for å åpne opp banen en time før slik at de som ikke har førerkort kan bruke stedet til øvelseskjøring. I ordinær åpningstid må alle sjåfører ha førerkort og alt teknisk på stell.

I tillegg til å rose Våler kommune for velvillighet roser Haug også de andre i klubben som stiller opp på dugnad helg etter helg, positive naboer og ikke minst grunneier som legger til rette for kjøringen.

- De lar oss drive på, og det setter vi veldig stor pris på, sier Haug.