• MARSJERTE INN: Øivind Roos sto for trommingen da representanter fra de ni skolene marsjerte inn.
  • DYR SAK: Denne roboten fra Robot Norge har en verdi på 600.000 kroner. Håvard Bakke var ikke redd for å vise den frem til små og store.

For 17. gang kunne Grue ønske velkommen til Oppfinnermesse i Gruehallen onsdag formiddag. Onsdag var det barneskolene som kom på besøk, mens torsdag er messa tilrettelagt for ungdomsskoleelevene.

Fra Solør var det fire skoler som stilte denne gangen. Det var Jara, Nordhagen, Grue barne- og ungdomsskole og Solør Montessori. Øvrige elever kom fra Austmarka, Roverud, Sander, Disenå og Skotterud.

Det var ordfører Wenche Huser Sund som ønsket små og store velkommen til årets Oppfinnermesse.

- Jeg fikk litt OL-følelse da dere kom inn i paraden her. Her viste dere frem skolen sitt navn, mens i OL er det landene vi viser frem. Oppfinnermessa er viktig. Grunnen er at dere blir kreative, nysgjerrige og dere finner opp nye ting. Det blir viktig senere i livet når dere skal ut i jobb, sa Huser Sund.

Fremsnakket gründere

Også her benyttet ordføreren muligheten til å fremsnakke gründere som skaper arbeidsplasser. For det var nettopp det elevene var i Gruehallen onsdag.

- Gjennom Oppfinnermessa klarer vi å få til ting. Jeg tipper det er mange her som kan bli gründere og starte egne bedrifter etter hvert, sa Huser Sund.

Før hun erklærte den 17. Oppfinnermessa for åpnet spurte hun om barna hadde det bra, og det til stor jubel fra skoleelevene.

Denne gangen var det altså ni skoler som var representert. Einar Korbøl ga tirsdag uttrykk for at han synes det var for dårlig. Men han innrømmer selv at tidspunktet for messa ikke var helt bra.

- Det ble bare én virkedag etter påskeferien og messa kommer for brått på. Derfor er det nok så få skoler som er påmeldt denne gangen, sier Korbøl.

Lot seg imponere

Én som likevel var imponert over messa var Håvard Bakke fra Robot Norge. Han stilte ut en robot som det kun er solgt noen få av i Norge. Den hadde en verdi på svimlende 600.000 kroner!

- Denne roboten kan vi bruke til for eksempel produksjon av elektronikk, eller montering av bunadsølv. Denne roboten klarer å hente inn informasjon fra omverdenen, og tilpasse bevegelsene etter det. Konvensjonelle roboter klarer bare å repetere seg selv nærmest i det uendelige. Denne er smartere, sa Bakke.

Mange både små og store lot seg imponere av roboten. Bakke på sin side lot seg imponere av arrangementet.

- Dette ser ut til å være et veldig bra arrangement, og jeg er imponert over opplegget. Visjonen med Oppfinnermessa er veldig bra, sier Bakke.