• MYE TID: Det går mye tid for Tidemandsen å trene opp hesten. Nå jakter hun på sponsorer.
  • KLARE MÅL: Dersom ikke OL i Tokyo i 2020 skulle være mulig, er Tidemandsen villig til å tenke mer langsiktig.

Hesten Carvis er 11 år gammel, og av rasen Holsteiner Han har en mankehøyde på 167 centimeter. Han er snill og rolig nå, men det har ikke alltid vært slik.

- Jeg har hatt Carvis i åtte år nå, og det har vært noen utfordringer underveis. Men nå er han snill og grei, og veldig klar over hvem som har godbitene, sier Hege Tidemandsen. 

Som «mannfolk» flest, tar ikke Carvis ut alt på trening. Det sparer han til konkurransene.

- Han er veldig avslappet på trening og i hverdagen, men når vi kommer til konkurranser, da våkner han til liv og har nok et sterkt konkurranseinstinkt. Carvis er selektiv på å bruke det han kan. Skal man prestere på høyeste nivå, er det fornuftig å bruke energien til både hest og rytter på riktig måte, smiler Tidemandsen.

Det er mange forskjellige raser som brukes til sprang- ridning. Nå avles det mindre på raser, men mer på prestasjoner.

- Selv om Carvis hoppet høyt allerede som liten, så var det ingen garanti at han skulle komme dit han er i dag. Carvis passer veldig godt til meg, og min måte å være rytter på, så vi er en god match, sier Tidemandsen.

Rutine for både hest og rytter er avgjørende i sprang- ridning. Hege Tidemandsen har akkurat passert 30 år, mens mange av de beste rytterne er fra 50 år og oppover. 

- Carvis startet egentlig seint, så han har mange gode år igjen og blir bare bedre og bedre. For min egen del, må jeg også skaffe meg mer rutine. Da jeg ser på konkurrentene mine, så ser jeg jo at jeg har en del år igjen, sier Tidemandsen. 

De fleste konkurrentene har både tre og fire hester de konkurrerer med, men Hege har «bare» Carvis.

- Konkurrentene kan velge hest etter dagsform og de kan også konkurrere flere ganger på hvert stevne. Hvis ikke Carvis har dagsformen, så har jeg ikke flere sjanser på det stevnet. Så jeg må også vurdere hvor langt jeg kan «pushe» han, forteller Tidemandsen.

Sponsorer kunne kommet godt med, slik at hun kunne hatt flere hester og på den måten også skaffet seg mer rutine på kortere tid.

- Jeg er på utkikk etter noen som kan være sponsor, være med å eie en hest. På den måten kan jeg konkurrere mer på stevner, og skaffe meg rutine på litt kortere tid. Det er ingen billig sport dette, og en god «ferdig» sprangridningshest, koster fort flere millioner, sier Tidemandsen.

Sprangridning i Norge er for mange en liten sport, men Tidemandsen satser på OL.

- Norge er jo et «U-land» i sprangridning, men jeg ønsker å konkurrere på høyeste nivå og har et «hårete» mål om å delta i OL i Tokyo. Og hvis ikke det går, så kommer det mange flere OL etterpå, smiler Hege Tidemandsen.