• BLE GJENREIST: Oddvar og Eva Neby bestemte seg fort for at Finnskogen kro og motell skulle gjenreises etter brannen. 31. mars er det ti år siden dørene ble åpnet igjen.
  • EN SAMLINGSPLASS: Finnskogen kro og motell er en sosial møteplass i bygda, og har mange ulike tilbud.
  • EGET VERKSTED: I juni i fjor startet Finnskogen kro og motell opp egen verskedvirksomhet. Her jobber Arve.

Eva og Oddvar Neby opplevde marerittet 9. juni 2006. Livsverket brant ned til grunnen etter at det begynte å brenne i en bil som sto tett inntil bygningsmassen. 

Ekteparet bestemte seg fort for at stedet skulle bygges opp igjen, og 31. mars er det ti år siden dørene ble åpnet til nye «Tanken».

- Det er helt utrolig at det allerede har gått ti år. Jeg måtte gå ut  å se på årstallet over døra for å se at det stemte, ler Eva Neby.

Spennende tiår

Etter brannen var hun og ektemannen veldig forfjamset, men de ti årene som fulgte har gått veldig bra for samlingspunktet på Grue Finnskog.

- Det har vært veldig spennende år, og vi er kjempetakknemlige for at vi fikk sjansen til å fortsette. Vi er en bedrift i utvikling, og utvider stadig. I fjor startet vi bilverksted, motellet er utvidet, campingplassen er utvidet og mye har skjedd. Vi finner stadig på noe nytt, og det må en jo på et lite sted, sier Eva.

I forbindelse med 10-årsjubileet 31. mars har de invitert artister som har spilt på stedet gjennom tiåret til en jubileumsfest. I bresjen står Kjetil Skaslien og Øivind Roos.

- Vi har byttet bensinkjede til YX, og de kommer også med mange flotte gaver til de som har fått bonuskort. Grunnen til at vi valgte en ny kjede var at vi ønsket å ha et norsk selskap i ryggen, og vi var veldig bestemt på at vi må ha tilbud om drivstoff på et lite sted som Svullrya. YX er derfor det rette valgte for oss, sier Eva.

Barna skal ta over

Oddvar og Eva begynner å få solid fartstid på stedet, og barna skal overta driften etter hvert. Arve Neby og Anniken Neby Jansson er allerede godt involvert i driften.

- Barna våre er veldig flinke, og vi gleder oss til de skal overta. Men kvitt oss med det første blir de nok ikke uansett. Det kan vel hende det er lurt å ha oss med på laget av og til, ler Neby.

I dag er det Arve som står for verksteddriften. Den ble etablert i juni i fjor, og familien Neby mener dette er et viktig tilbud på Svullrya. Foreløpig er det ikke mulig å ta EU-kontroll her, men brikkene for dette er i ferd med å falle på plass.

- Nødvendig utstyr er kjøpt inn, og vi jobber med å få på plass søknaden. Tilbud om EU-kontroll vil gi et mer komplett verkstedtilbud, og det blir viktig for kundene våre, sier Arve Neby.

Kundene på verkstedet er i første omgang lokale, men en del hyttefolk begynner også å oppdage at det er store penger å spare på å ta servicen i de dype skoger kontra i Tigerstaden.