Tema for årets verdensdag for psykisk helse er «Fordi livet forandrer seg». Det blir også tema for uka i Våler som skal tilby foredradag, åpen dag og underholdning. Målgruppen er bred, og bak temauka står Våler kommune, Mental helse, Norsk Forbund for Utviklings- hemmede og Verdensdagen for psykisk helse.

- I utgangspunktet var det et utvidet tilbud til pårørende med krevende omsorgsansvar for barn og unge. Etter hvert ble det utvidet til å dreie seg om kreftrammede og demensrammede også. Derfor inviterte vi med psykisk helseteam som har et liknende prosjekt, sier Marie Kroken Bakke, som er ergoterapeut i Våler kommune.

Tilbudet er ikke bare åpent for pårørende, men også for alle brukere som ønsker å ta del i temauka i Våler.

- Mandagen starter med foredrag for ungdommene på Våler ungdomsskole. Her er det Gry Nørstenget som kommer og holder foredraget «Rus og vegen tilbake». Det er ment å virke forebyggende, og er nok forbeholdt ungdomsskoleelevene. Resten av uka er imidlertid åpen for alle interesserte, sier Kroken Bakke.

Foredrag i kommunelokalet

Tirsdag blir det nemlig foredrag i Kommunelokalet, og det er Ingvard Wilhelmsen som holder foredraget «Sjef i eget liv - hvordan kan vi best mulig takle verdens stress, press og påkjenninger». Wilhelmsen er lege og professor med spesialisering i hypokondri, og er en kjent forfatter og foredragsholder. Foredraget i Våler starter klokka 18.00 tirsdag 4. oktober.

- Onsdag 5. oktober blir det åpen dag på Søndre Hoel. Her blir det grilling, natursti og andre aktiviteter i regi av frisklivssentralen. Tilbudet er tilrettelagt slik at alle kan være med, og Søndre Hoel holder åpent fra klokka 10.00 til 20.00. Her blir det også flere utstillere med, sier Kroken Bakke.

Torsdag er det underholdning på Våler omsorgssenter. Det er Alan Johansen som sørger for musikken i stuen på bofellesskapet, og dette starter klokka 11.00.

- Opplegget er basert på fire dager med litt lærdom, men mest moro. Vi håper at vi gjennom denne uka kan gi folk en mulighet til å legge fra seg det hverdagslige fokuset. Foredraget på tirsdag har jeg hørt veldig mye bra om, og han forteller som om det var et kåseri. Det handler om alvorlige temaer, men likevel er det viktig at vi kan ha det litt moro, sier Kroken Bakke.

Selv om det i hovedsak er Våler kommune og aktører i kommunen som står bak er alle hjertelig velkommen.

- Vi har annonsert temauka mest i Våler så langt, men håper også å nå ut særlig til de som bor i Åsnes, sier Kroken Bakke.