• KOORDINERER: Simen Bredvold i Glommen skog, koordinerer arbeidet mellom skogeierne og departementet.
  • PRESISJON: Helikopterpiloten og mannskapet har en imponerende presisjon og effektivitet. Alt styres etter GPS-koordinater.

Både SB Skog og Glommen skog koordinerer i disse dager gjødsling av skog i vårt distrikt. Så har du sett et svart helikopter som suser rundt i skogen, så er det ingen fare - det er gjødsling av skog på gang!

Mandag var helikopteret på arbeid i Åsnes og vi fikk se arbeidet i praksis i Gretvikskogen, omtrent midt i mellom Posåsen og Vermundsjøen på Åsnes Finnskog. 

- Gjødsling av skog har blitt gjort gjennom mange år, så det er ikke noe nytt. Men måten det blir gjort på nå, er litt mer avansert enn tidligere. Årsaken til at det er såpass stor aktivitet nå, er at det er ekstra tilskudd for å øke CO2-bindingen i skogen. Gjødslingen gjør at skogen vokser fortere og produserer mer, forteller Simen Bredvold i Glommen skog.

klimatiltak

Det er Miljødirektoratet som har målrettet gjødsling av skog som klimatiltak.

- I tillegg gir direktoratet tilskudd til tettere planting av skog. I vårt distrikt har det nå blitt gjødslet et par tusen mål hittil, forteller Bredvold.

Selv med gode tilskudd fra direktoratet, koster gjødslingen store penger for skogeierne.

- Det er et stort apparat som er i sving, men det er effektiviteten som gjør at denne måten blir rimeligere enn den tradisjonelle måten det har blitt gjødslet på. I tillegg er det mye mer presisjon i dette, da gjødslingen foregår etter GPS-koordinater. Tidligere var det mer tilfeldig gjødsling med viftespreder på bakkenivå, og det foregår slik fortsatt for flere skogeiere. Med helikopteret er det presisjon på høyt nivå, forteller Bredvold. 

- helautomatisert gjødsling

Dagens teknologi har svenskene brukt i flere år, mens i Norge har det vært litt annerledes.

- Tidligere ble det også brukt helikopter, men da var skogeierne ute og merket toppene - så ble gjødslingen spredd litt mer «på måfå». Nå er det GPS som styrer åpning og lukking av gjødselsekken som henger under helikopteret, alt er helautomatisert og det gjør det mer nøyaktig enn noe annet, forteller Bredvold. 

Helikopteret eies av Airlift som er et svenskt firma, og de samarbeider med Pegasus i Norge.

- Helikopteret koster mellom 22-25 millioner i innkjøp, så det sier seg selv at det må være effektivitet i arbeidet som gjøres, smiler Bredvold.

Glommen skog er altså koordinatorer mellom skogeier og Pegasus.

- Tidlig på våren reiser de rundt og finner landingsplasser der det skal gjødsles, vi kommer bare med forslag. Vi har heller ikke noe med å sette ut gjødsel, det ordner de selv. Jobben vår da er å ordne med kartene. Helikopteret kan kjøre 10 timer i løpet av et døgn, for de må også holde hviletider, sier Bredvold. 

Etter at gjødslingen var ferdig i Gretvikskogen, gjensto fortsatt Rogberget, Tollporten og Posåshøgda. I Våler gjenstår fortsatt øst for Glomma, mens de allerede er ferdig i Grue. Så det er fortsatt mulig du kan både se og høre helikopteret de nærmeste dagene, men det er altså gjødsling av skog de holder på med.