Republikken Finnskogen har et innholdsrikt og tett program for sommerens utgave av Finnskogdagene som arrangeres fra 11. til 14. juli.

Fredagskvelden blir det for første gang arrangert en skikkelig jubileums-konsert på Finnetunet, og i den anledning har Republikkens regjering og statsminister Even Wiger valgt å sikte mot stjernene.

- Vi har lyst til å gjøre noe ekstra i anledning jubileet, og da ville vi ha den beste kulturelle buketten det var mulig å oppdrive. Disse tre artister passer utmerket til Republikken Finnskogens formål og historie, da de representerer det beste fra våre nærmeste naboer, Norge, Sverige og Finland, sier statsministeren for vertsnasjonen.

Og stjerner har regjeringen virkelig fått. Ikke minst selveste «Finlands svale». Arja Saijonmaa, har gitt ut ikke mindre enn 40 plater og to millioner solgte album, og er kanskje mest kjent for «Jag vill tacka livet.» Den evigunge artisten er stadig aktuell, og har i vår deltatt i svenske grand prix, Melodifestivalen.

En annen minoritet

Da den skogfinske kulturen først skal feires, ønsket også regjeringen å invitere en stor artist fra en annen minoritet. Verdensmusikeren Mari Boine har gitt ut ti album og slapp nylig sitt første på engelsk «See the Woman».

Og fra Sverige kommer Cecilia Vennersten, for evig forbundet med gigant-hiten «Det vackraste som finns» som er en av de sterkeste låtene på 90-tallets lydspor. Vennersten har turnert en del i Norge de seneste årene, blant annet med juleturneer.

- Med dette laget kommer fredagskvelden på Finnetunet til å bli en koselig og varm markering av de 50. Finnskogdagene, sier statsminister Even Wiger.

Det er konferansieren for kvelden, Øivind Roos, enig i.

- Det er fantastisk program! Jeg trodde statsministeren tullet da han presenterte det, for dette er jo tre legender, tre av de største vi har. De er jo prisbelønte verdensstjerner. Det bør komme 10.000 og høre på dette, for noe liknende har vi aldri hatt i distriktet. Dette er et arrangement av internasjonalt format, sier Roos.

Billettsalget i gang

For å få stjernelaget til Finnskogen medgir statsministeren at Regjeringen har høynet statsbudsjettet for sommerens Finnskogdagene.

«Vi har ingen handlingsregel, og tar av tilgjengelige fond. Økt offentlig pengebruk i Republikken vil skape økt aktivitet i økonomien på Finnskogen i sommer, og vi regner med at det blir fullt hus hele helgen. Om denne økte bruken av offentlige midler skulle føre til økt inflasjon i våre nabonasjoner, Sverige og Norge, er jo bare en indikasjon på at vi har lykkes, sier Statsministeren.

Dermed har regjeringen bare én bekymring, og det er at Finnetunet har begrenset plass.

- Blir det ikke plass til alle innenfor gjerdet, er det under Finnskogdagene god tradisjon i å finne plasser også utenfor der man kan få med seg et brukbart lydbilde. Det å utvide Finnetunet sier seg selv at vi ikke kan gjøre, men dersom det viser seg som ønskelig, er jo det i seg selv ganske fascinerende, sier Statsministeren.