Tidligere har denne leieren blitt arrangert blant annet i Danmark. Men i år er det Norge og lille Grue som har fått arrangementet. Informasjonssjef for speiderleieren, Lars Aurland, sier at det kommer rundt 400 speidere fra hele Skandinavia.

- Dette er en speidersamling som kalles for «SpOvAlGre». Det er en forkortelse for speidere over alle grenser. Det er et samarbeide mellom speiderorganisasjoner i Norge, Sverige og Danmark. Samlingen arrangeres med noen år mellom, og sist var det Danmark som hadde samlingen. I år er det vi og lille Grue som har fått leieren, sier Lars Aurland.

Mye planlegging

Det er fortsatt noen dager igjen til leieren skal åpnes, og det er fortsatt en del arbeide som gjenstår før speiderne kan komme til Grue.

- Vi har jobbet en del allerede. Første vi skulle finne ut var hvor vi skulle være. Hvor vi skulle bygge leieren. Til slutt fant vi et jorde ved Glomma som vi kunne bruke. Der driver vi nå å bygger leieren. For vi må bygge den opp for hånd, og vi bruker materialer fra en skog i nærheten her, sier Lars Aurland.

SpOvAlGre inntar altså Grue i løpet av helga, og Aurland synes det er moro å kunne arrangere leieren i Solør.

- Det er jo ganske moro. For det er mange Norske grupper som kunne ha hatt det. For det finnes da flere speidergrupper her i Hedmark som kunne ha fått det. Men det er utrolig moro at vi i lille Grue skal få ha et så stort arrangement, sier Lars Aurland til iSolør.no.

Populært

Sjøl om det å være speider kanskje var mer vanlig før, så mener Aurland at det fortsatt er populært.

- Jeg vet ikke om det var mye mer populært for 30 til 40 år siden, men jeg tror nok at det var mer populært på den tiden. Vi har fått mange nye medlemmer her i Grue, så hos oss ser vi at tilbudet er populært, sier Lars Aurland.

En speider skal hjelpe folk, og i tillegg løse utfordringer. Man skal kunne være mer sjølstending, sier Aurland.

- Det å være en speider går vel ut på å få unge mennesker til å være mer sjølstendige og lære de til å takle forskjellige utfordringer. Problemstillinger som de kanskje ikke er vant til, sier Lars Aurland.

Denne speidersamlingen er ikke så stor når man ser på nasjonal målestokk, men lokalt så er dette veldig stort.

- Kirkenær kommer til å kry av speidere i perioden som speiderleieren holder på. Ser man rundt om, så er ikke 400 deltakere mye i nasjonal målestokk. Men for oss så er dette en stor leier, sier Aurland og legger til:

- Det er bare å komme innom hvis man lurer på hva vi i speidergruppa gjør, du kommer nok til å legge merke til leieren vår, avslutter Lars Aurland.