Det praktfulle orgelet i Våler kirke fra Rensch i Tyskland vekker internasjonal oppmerksomhet. I høst skal det arrangeres en internasjonal orgelfestival i Våler.

- Etter at Våler kirke ved Arne Mosengs fortjeneste fikk et praktfullt orgel fra orgelfabrikken Rensch i Tyskland, har det vært stor interesse fra så vel profesjonelle organister som fra tilhørere å besøke vår kirke. Orgelet er et av de beste i sin klasse i Norge, og orgelfestivalen vil bli en unik mulighet til å la seg fortrylle både av orgelet og kirken, og av våre unike organister, sier kantor Andrey Mirgorodskiy til iSolør.no

Kommer tilbake til Våler

På åpningskonserten 6. august får vi høre Ekaterina Melnikova fra Moskva. Hun er allerede blitt kjent i Våler etter orgelkonserter i høst og lille julaften, hvor mange ble imponert over hennes virtuose traktering av orgelet. Konserten koordineres sammen med festspillene i Elverum. 

Neste konsert, den 13. august, spiller orgelprofessor Karin Nelson fra Sverige. Karin er en av de ledende spesialistene i Europa når det gjelder å spille barokkmusikk. Karin underviser ved Norges Musikkhøgskole og driver dessuten utstrakt konsertvirksomhet. 

- Avslutningskonserten den 20. august faller sammen med Vålerdagene og spilles av den legendariske norske organisten Mons Leidvin Takle. Ingen kan unngå berøres av hans spill. Han spiller i forskjellige genre, blant annet er hans jazz-interpretasjoner utrolig spennende, sier Mirgorodskiy.

Her får vi en utmerket mulighet til å få høre helt forskjellige musikanter som er unike innen sine genre.

- Alle tre er internasjonalt anerkjente mestere og de spiller i de beste katedraler og konsertsaler i verden. Nå vil de opptre for oss, smiler Mirgorodskiy.