Leder for Åsnes svømmehall, Nancy Hamza, har selv tatt de nødvendige sikkerhetskurs sammen med badevaktene. 

- Badevaktene har vært igjennom en fordypning med praktiske leksjoner, med hovedvekt på øvelser i bassenget vårt. Bassenget vårt har en halv meter med kant over vannet, mens på nyere basseng går vannet helt til kanten. De har også vært igjennom publikumshåndtering, førstehjelp for alt fra spedbarn til ungdom og voksen, forteller Hamza. 

- alle badevakter er kurset

Åsnes svømmehall tilbyr også badeland til sine gjester og det er en utfordring i forhold til sikkerheten. 

- Etter at vi fikk Wibit eller «løpebana» som vi kaller den, så har vi sett at det har blitt blindsoner rundt den. Derfor har vi øvd og lært hvordan vi kan sikre bassenget og publikum mest mulig. Alle våre 4 faste badevakter og 2 vikarer, i tillegg til meg er nå kurset og jeg stepper også inn ved behov, sier Hamza. 

På nyåret starter det opp kurs i vannaerobic og havfrue/havfolk. 

- Vannaerobic er jo gymnastikk i vannet, med musikk til.  Det er Irene Ommestad og Martine Enger som skal holde kurset for oss. Kurset starter 8. januar og det blir totalt 14 kvelder. Det er mange som allerede har meldt seg på, men vi har noen plasser til. De som vil melde seg på, kan sende meg en epost til Nancy.Hamza@asnes.kommune.no eller ring meg, oppfordrer Hamza. 

Det har også tidligere vært vannaerobic, men da i det som het Folkebadet. 

- Det er noen år siden ja, men nå er det ny giv og det er jo første gangen Åsnes svømmehall arrangerer kurs, sier Nancy Hamza. 

kurs for havfrue / havfolk

Det blir ikke bare kurs i vannaerobic på nyåret, men også kurs for havfrue / havfolk starter også 8. januar. 

- Kurset heter havfrue / havfolk, slik at også gutta kan være med. Nedre aldersgrense er 8 år, og den første timen vi har blir det et sikkerhetskurs. Og du må bestå kurset, for å få være med videre. I sikkerhetskurset ligger det at du må være svømmedyktig, flytedyktig og du må også kunne dykke. Mye av kurset vil foregå under vann, så du kan ikke være redd for vann, sier Jane Villadsen, som skal lede kurset. 

- Det blir 4 timer med øvelser og treninger, og til slutt håper vi å få til en oppvisning som foresatte kan komme og se hva unga har lært på kurset, sier Villadsen. 

Villadsen er selv kurset på Ankerskogen på Hamar, i regi av Klubben AS. 

- I Norge var det Polarbadet i Målselv som startet opp med dette, men ideen kommer opprinnelig fra Australia og Thailand. I Danmark startet de opp i 2014, mens i Sverige startet de i fjor - før Målselv startet i vår. Åsnes svømmehall blir den andre svømmehallen i landet som starter opp med dette tilbudet, forteller Villadsen. 

kan ikke ha vannskrekk

Det legges stor vekt på sikkerhet under kurset, så det anbefales ikke for de som er redd for vann.

- Mye kommer til å foregå under vann, så du må være både svømmedyktig, flytedyktig både på rygg og mage, og vant til å dykke. Føttene vil være «bundet» sammen, og det er om å gjøre å finne teknikken som vi kaller «delfinsparket». Når du får til dette sparket, føler du at du svømmer som en fisk, smiler Jane Villadsen i Åsnes svømmehall. 

Åsnes svømmehall har også åpent badeland 30. desember mellom klokka 12.00 og 15.00.