• HOLDER KURS: Abutvkling, her ved Bernt Ø. Hjelmervik, holder Etablererkurs på oppdrag fra Hedmark fylkeskommune.

Heia hotell i Våler var vertskap og mange interesserte var på plass for å få gode tips og råd. Noen sitter kanskje på en god idé, andre har allerede etablert seg, men vurderer nye ideer. Noen søker råd og tips fra personer som allerede har etablert seg, slik at man kan lære av andres erfaringer.

Den lærerike kvelden ble startet med nydelig sang og musikk av Hanne Mette Gunnarsrud og Johnny Enger, før fagkvelden startet med Explore Finnskogen og brødrene Per Ola og Thomas Bjørneseth. De snakket om sine erfaringer og vurderinger underveis i etableringen.

- Vi ville være først ute med tilbud om gjeddefiske og guiding i Innlandet, vi ville bruke Finnskogen som merkevare og vi ville også ha et engelsk firmanavn, da vår største målgruppe er utenlandske turister, fortalte Per Ola Bjørneseth til de mange interesserte.

- Det er også viktig å fortelle at vi ikke bare guider på Finnskogen, men i hele Solør, påpekte Thomas Bjørneseth i Explore Finnskogen.

mange gode hjelpere under etablering

Det er mange ting man skal tenke på, både før, underveis og etter etablering. Innovasjon Norge var også tilstede og fortalte "hva som er viktig for å få til en god etablering", mens Sparebanken Hedmark ved regionbanksjef Per Nygaard, fortalte hva banken kan bidra med.

- Det aller viktigste jeg kan bidra med, er å få etablerere til å tenke på at man ikke lenger er ansatt med de rettigheter det medfører og derfor sørge for gode liv- og pensjonsforsikring. Det er også gledelig å se så mange som møter opp i kveld, Solør mobiliserer alltid stort på slike kvelder, roste Nygaard.

Abutvikling på Flisa arrangerer etablererkurs på oppdrag for Hedmark fylkeskommune.

- Vi har hatt oppdraget i 2,5 år nå og har hatt over 500 deltakere hittil. Kurs starter nå på Hamar, Kongsvinger og Elverum. Kurset går over 6 kurskvelder på 4 skoletimer. Første kurskveld er gratis, mens hele kurset koster kroner 1.100 pr deltakerbedrift. Da får bedriften også 5 timer veiledning i etterkant, fortalte Bernt Ø. Hjelmervik i Abutvikling.

Landbrukskontoret i Våler/Åsnes informerte om hva de kan bidra med, mens Nils Lindeberg fortalte om muligheten til å søke midler fra Solørfondet. Han anbefalte interesserte i å ta kontakt med Solør Næringshage, som dekker Våler og Åsnes, eller Grue næringhage for søkere fra Grue. 

solør næringshage med kjempetilbud

Nyansatt daglig leder i Solør Næringshage, Thor Arnstein Berg, brenner for Solør og kom med følgende tilbud:

- De 10 første som melder seg på etablererkurset, dekker vi egenandelen for! Det er gratis å bruke oss, vi er til for dere. Vi tilbyr også gratis kontorplass og nettverk i en periode, for nyetablerte. Bruk oss, oppfordrer Berg.

Bjarne Evensen i familiebedriften Evensen's bakeri og conditori på Kirkenær, avsluttet kvelden med en innholdsrik og spennende historiefortelling fra bakeriet startet opp i 1895 og fram til i dag, med alle endringer og tilpasninger de har gjort. Underveis var det også god servering med lokale matvarer tilberedt på Heia og en unik kake fra Evensen's lokale kjendis, Ivar "The Cakemaker" Bakke.