• ENKEL TEKNIKK: Tresnitt er en enkel teknikk sier billedkunstneren, her ved pressa som brukes.
  • KJENT VERK: Kunstner Tore Hansen med et av sine kjente verk, «Stilleben». Nå er han klar for utstilling på Hamar.

Tore Hansen er født og oppvokst ved Røgden på Grue Finnskog. Etter noen år med studier i Oslo flyttet han tilbake til Finnskogen.

- Jeg bor i barndomshjemmet mitt ved Røgden og trives veldig godt på Finnskogen. Jeg startet på Statens håndverk- og kunstindustriskole i 1967 og gikk 4 år der, før jeg gikk 5 år på Kunstakademiet. Så ble det er par år til i Oslo, før kona (Hanne Borchgrevink som også er kunstner) og jeg flyttet hjem til Finnskogen og her har vi blitt, forteller Hansen. 

Hansen har tegnet hele livet og bestemte seg tidlig for å søke seg inn på Statens håndverk- og kunstindustriskole. 

- Jeg var 17 år da jeg søkte på Statens håndverk- og kunstindustriskole, men skulle ikke nødvendigvis bli kunstner. Jeg ville bli noe som hadde med kunst- og håndverk å gjøre, for eksempel bokillustratør eller avistegner. Jeg har aldri angret på det valget jeg gjorde! sier Hansen. 

Tore Hansen er en anerkjent kunstner som har hatt utstillinger i både inn- og utland og debuterte på Høstutstillingen i 1975. 

- I fjor var jeg «filmfestivalutstiller» under Filmfestivalen i Haugesund, men jeg liker ikke å rangere det jeg har vært med på - men det er klart at separatutstillinger er stort. Det viktigste er uansett den neste utstillingen du skal ha, smiler Hansen. 

Den neste utstillingen for billedkunstneren fra Grue Finnskog, er på Hedmark Kunstsenter på Kunstbanken på Hamar. Utstillingens tittel er «Granspråket». 

- Både jeg, kona, begge sønnene våre med svigerdøtre, er invitert til temautstilling i forbindelse med 100-års markeringen for Hans Børlis fødsel. Utstillingen åpner 26. mai og er åpen til 12. august. Jeg illustrerer ikke Børlis dikt, men jeg prøver å finne en tone som har med Børli å gjøre. Jeg bor jo i skogen og skogen er grunnlaget for mye av det jeg gjør, så det er jo ikke så veldig langt fra Børli i utgangspunktet, forklarer Hansen. 

Skogen har alltid vært viktig for Tore Hansen og er en viktig inspirasjonskilde i kunsten. 

- Det jeg har opplevd i barndommen og oppveksten i skogen er min største inspirasjonskilde, og skogen og dyrene preger i stor grad motivene. Jeg må jo bruke det materialet jeg har å bygge på. Jeg holder på med både malerier og tresnitt og liker begge deler veldig godt, og jeg kan ikke si at jeg liker det ene mer enn det andre. Jeg tar opp de samme motivene i forskjellige medium, jeg kan lage en skisse i maling som jeg tar opp i tresnitt og så kan jeg gå videre i maleriet. Både maling og tresnitt henger veldig sammen for meg, forteller Hansen.  

Billedkunstneren forteller at tresnitt er en enkel teknikk og ligner på potettrykk som de fleste er kjent med fra skolen. 

- Du bruker ei treplate du skjærer i med et treskjærer-jern, og tar bort det skal være hvitt. Deretter valser du over med sverte og det er en enkel teknikk, nesten som potettrykk. Det kan være en utfordring å få det til likevel, selv om det er en enkel teknikk, smiler Tore Hansen.