• STOR GLEDE: Alt utstyret gir stor glede for mange håndballspillere i Bosnia, sier Stein Vidar Lie (Foto: privat).
  • GAVE: 20 håndballer fikk Stein Vidar Lie (til venstre) med seg til Bosnia fra lokale aktører i Grue, blant annet Stein Amundsen fra Kirkenær Sportsforretning (Foto: privat).

Det har etter hvert blitt mange turer til Bosnia for Stein Vidar Lie.  

- Totalt har det vel blitt rundt 40 turer, men jeg har ikke telt. De første turene var i egenskap av min daværende jobb som journalist, etter hvert ble det for å besøke folk jeg kjenner og blant annet et håndballag jeg har blitt tilfeldig kjent med i Herzegovina, forklarer Lie.

Det har blitt mange turer 

Det hele startet med nesten 100 bosniske flyktninger som ble bosatt på Finnskogen i 1993.

- Jeg hadde ansvaret for språkopplæring for innvandrere og flyktninger i Grue kommune. De bosniske flyktningene ble bosatt på Finnskogen, men noen bosatte seg også etter hvert andre steder i kommunen. Allerede i 1995 begynte noen å flytte tilbake til Bosnia. Ettersom jeg var tilknyttet Glåmdalen, fikk jeg lov til å reise på reportasje for å se hva de som flyttet tilbake egentlig flyttet tilbake til. Jeg var på mange reportasjereiser i en 7-8 års tid, og etter hvert begynte jeg å reise andre steder også - uten kamera. Så fikk jeg kontakt med en håndballklubb, helt tilfeldig, smiler den «litt over snittet» håndballinteresserte Lie. 

- Har gitt meg veldig mye

Håndballinteressen har alltid vært der, og nå bidrar både Stein Vidar Lie og etter hvert noen lokale aktører fra Kirkenær med håndballutstyr. 

- Håndballen har gitt meg veldig mye opp igjennom alle åra, og gitt meg mange flotte opplevelser. Klubben i Bosnia heter ZRK Turbina, og ligger i byen Jablanica sør i Bosnia mellom Mostar og Sarajevo. De trengte veldig mye utstyr, det så jeg da jeg var der i 2011 med et lag fra Kongsvinger som jeg trente da. De spurte i etterkant om vi ikke hadde noe brukt håndballutstyr til overs, som de hadde veldig bruk for. Klubben spiller i grønt som også Grue gjør, så jeg spurte Grue om de hadde noen brukte draktsett til overs. Det fikk jeg og har hatt med meg brukte drakter, håndballer og en del annet utstyr nedover i 6 år nå, sier Lie. 

Stor oppstandelse

Alt utstyret har blitt tatt veldig godt i mot. 

- I fjor fikk jeg med meg Entrack, Grue Sparebank og Kirkenær sportsforretning på ei større gave, blant annet nye håndballer. Før jeg reiste nedover i år spurte jeg de samme aktørene om å bidra en gang til og det gjorde de! Denne gangen hadde jeg med meg en koffert med 20 nye håndballer, smiler Lie. 

Da Stein Vidar Lie møtte opp i hallen med 20 nye håndballer , ble det stor oppstandelse. 

- Ja, det ble mye mer enn jeg hadde trodd! Der stilte klubbens spillere opp i grønne Grue-trøyer og skulle trene håndball. Der var både lokal-tv, radiostasjoner og Bosnias største avis «Dnevni avaz» på plass i hallen. Sist mandag var det oppslag på sportsidene i avisa og jeg var «dagens mann», forteller han beskjedent i en bisetning. 

Det blir ikke siste turen?

- Jeg tar et år av gangen, vi får se. Jeg har jo allerede stående en pose med drakter hjemme! Jeg håper også at vi kan skaffe til veie en del håndballshortser som er sterkt ønsket. Vi får se hva vi får til etter hvert, sier Stein Vidar Lie.