• HILST VELKOMMEN: Fanny Othilie Rundberget ble hilst velkommen i Speideren av Turid Myrvold og Åse Persby.
  • STÅR PÅ: Turid Myrvold har vært speider i Skalbukilen i utrolige 62 år! Hun er primus motor fortsatt.

Speidergruppa i Skalbukilen er neppe stor i nasjonal sammenheng, men det kommer stadig nye speidere til. I starten av mars var det Mathilde Folkvord Mehl og Fanny Othilie Rundberget som ble tatt opp som speidere, og helt siden 1965 har det vært speidergruppe i Skalbukilen.

Turid Myrvold er fortsatt primus motor for speideren, og hun har vært speider i imponerende 62 år.

- De som er med er fra 6 år og oppover. Speiderne kommer fra hele bygda, og det er ikke bare folk i nær omkrets som er speidere her i Skalbukilen. Vi startet opp med og møtes her annenhver tirsdag i 1965, og slik er det fortsatt, sier Myrvold.

Noen tirsdager er de inne, og noen er de ute. Speideren handler nettopp om å lære og klare seg selv. De minste lærer mye, uten at de kanskje tenker over det.

- Det passer nok ikke for alle å være med i speideren. Klart det er en utfordring for mange, og vi lærer for eksempel å lage mat.  Speiderne får oppgaver som de kanskje aldri hadde trodd de skulle være med på, sier Myrvold.

Vil selv være med

Noen av speiderne er nok med fordi foreldrene dytter litt på, men de fleste juniorspeiderne i Skalbukilen har selv bestemt at de vil være med.

- Det vanskeligste for oss er egentlig å få tak i nye ledere. Vi trenger voksenpersoner for å organisere dette, og det er ikke snakk om noen betalt jobb. Her trenger vi folk som kan bruke av fritiden sin for å lage et tilbud til andre, sier Myrvold.

Med en fartstid på 62 år tør hun ikke regne på hvor mange timer hun selv har brukt på å skape tilbudet i Skalbukilen. Da vi var innom i starten av mars skulle tenkedagen markeres, og to nye speidere ble tatt opp denne tirsdagskvelden.

- Tenkedagen ble opprettet i 1926 da Lord og Lady Baden-Powell hadde bursdag. De hadde et ønske om å samle inn penger til andre land. På denne måten skulle barn i land som ikke har råd til å drive med speideren også få muligheten, sier Myrvold.

Samme dag ble Mathilde Folkvord Mehl og Fanny Othilie Rundberget tatt opp som speidere. I tillegg ble det delt ut medaljer og tøkler til de som hadde en del fartstid i speideren i Skalbukilen. Men fartstiden til Turid Myrvold vil det neppe være noen som slår i vår tid i Skalbukilen...