Helt siden hun var 15 år har Solveig Syversen vært medlem av Arbeiderpartiet. Nå er hun 101 år, og aldri før har partileder Jonas Gahr Støre hørt om noen som har vært medlem lenger enn Solveig. Derfor ble det besøk og en hyggelig prat fredag 24. mai.

- Jeg møter ofte folk som har vært med i 50 år, og det er imponerende i seg selv. Men noen som har vært med i partiet lenger enn 85 år har jeg aldri vært borti, sier Gahr Støre til iSolør.no.

- Hei, det er en stor ære å få møte deg, sa Jonas, da han hilste på Solveig.

- Det er en enda større ære for meg, sa Solveig.

Trange kår

Syversen snakket om oppveksten og barndommen, at hun kom fra forhold der de ikke hadde mye økonomi, at hun jobbet med å sanke kvist og med å fôre opp grisunger. Etter en stund reiste hun til Oslo, og jobbet der i 30 år før hun kom tilbake til Åsnes igjen.

- 85 år er et historisk referansepunkt. Det er utrolig hva hun har opplevd gjennom disse årene. Nå har hun tippoldebarn, og har opplevd utrolig mye gjennom sitt 101 år lange liv. 85 års medlemsskap er imponerende, sa Gahr Støre.

For Solveig har Arbeiderpartiet vært en selvfølge helt fra hun var 15 år.

- Ja, og jeg har aldri vurdert noe annet. Det er Arbeiderpartiet som er partiet for oss vanlige arbeidsfolk, sa Solveig.

Opptatt av politikk

Solveig har bodd hjemme til hun passerte 100, og flyttet inn på sykehjemmet på Flisa i november i fjor. Syversen er i aller høyeste grad oppegående og opptatt av det politiske bildet. Selv om hun ikke har vært politisk aktiv vet hun hva hun står for. Partilederen opplevde henne som tilstede og nær.

- Jeg sa til henne før vi dro at hun minnet meg veldig om en annen dame jeg kjenner, nemlig Gro Harlem Brundtland. Det var noe med tonen. Hun var direkte, kvikk og morsom. Dette var et veldig flott besøk, sier Gahr Støre.

85 års medlemsskap i samme parti er imponerende. Arbeiderpartiet har mange lojale velgere, men Gahr Støre vil ikke være med på at det er ett av partiets problemer: nemlig at de lojale velgerne blir borte uten at nye kommer til.

- Vi skal være et parti som er åpent for at folk skifter mening og kommer til oss, sier partilederen.